Slatko za cijelu zimu

Piše: Redakcija

Priprema zimnice uvijek zahtjeva mnogo vremena, pa je mnogi počinju pripremati čak početkom septembra. Kod pripreme slastica obično se koriste klasične namirnice poput šljiva, no možete se odlučiti i za nove namirnice poput limuna, dinje i lubenice. Limun je pun vitamina C, vitamina B, minerala kao što su kalcij i magnezij i vaš je najbolji saveznik tokom dana. Jetra je zadužena za sintezu proteina, detoksikaciju i proizvodnju svih bioloških kemikalija koje pomažu tijelu da ispravno probavlja. Limunada pomaže jetri da ove funkcije obavlja još efikasnije. Budući da je limun dijuretik, on također povećava mokrenje što pomaže u čišćenju organizma. Limun pomaže pri sprečavanju nastanka bora i osvježava lice. Vaša koža ne može izgledati zdravo ako vaše tijelo skladišti previše toksina. Limun također sadrži citrusne kiseline koje vam pomažu da se izborite s aknama.

Sastojci:

6-8 limunova

morska so

sterilizovane teglice

 

Priprema:

Uklonite repiće ili listove sa limuna i razrežite ga pri vrhu u “X”. Stavite što više soli u polu-otvorene limunove. Sipajte sloj soli u teglu i redajte zasoljene limunove te malo pritisnite da bi otpustili sok. Sok bi ih trebao prekriti bar do pola. Teglu možete napuniti do vrha limunovima, jer će se oni smanjivati kako se budu kiselili. Prekrijte sa još nekoliko kašika soli, a možete i dodati začine i u teglu, poput lovora, štapića cimeta, zrna bibera ili čehna bijelog luka. Dobro zatvorite teglu i ostavite 2 do 3 dana, pritišćući limun jednom na dan, da biste bili sigurni da su prekriveni sokom pokvarili. Poslije tri dana teglicu stavite u frižider i sačekajte tri sedmice prije korištenja. Da biste ih iskoristili, samo ga dobro operite i očistite od košpica.

 

Dobro je znati:

Jetra usporava metabolizam kada je puna toksina i otpada što vodi do debljanja. Limun pomaže jetri da eliminira sve te toksine i pomaže da se brže sagorijevaju masti. Također, limunada pomaže da se riješite plućnih infekcija i kašlja. Vjeruje se da pomaže ljudima s astmom i alergijama. Limun osvježava dah i pomaže kod zubobolje i gingivitisa, ali morate biti pažljivi s unosom jer kiselina zna da ošteti želudac.

Dobro je znati:

Uključite šljive u vašu prehranu

Slatki, sočni okus je samo jedan od razloga da šljive uključite u svakodnevnu prehranu. Drugi je Vaše zdravlje. Postoji 140 vrsta šljiva, a sve su bogate ugljikohidratima, imaju nizak nivo masnoća i svega 46 kalorija na 100 g, pune su vitamina A, C i E, kalcija, magnezija, vlakana i kalija. Svježe šljive su odličan izvor vitamina A i beta-karotena koji je neophodan za zdravlje očiju, ali i suhe šljive imaju izvrsna ljekovita svojstva. Suhe šljive su bogate Vitaminom K i kalijem, te na 100g sadrže oko 6,1 gram vlakana.

Voće bez mnogo kalorija

Smokve nemaju mnogo kalorija, 100 grama svježih smokava ima samo 74 kalorije. Međutim, sadrže za zdravlje korisna vlakna, minerale, vitamine te pigmente koji su antioksidansi. Suhe smokve su izvrstan izvor minerala, vitamina i antioksidansa. Međutim, za razliku od svježih, one u 100 grama donose 249 kalorija. Stoga su idealan obrok za sve kojima nedostaje energije. Zbog veće količine šećera, dijabetičari trebaju paziti na količinu koju unose. No, želite li poboljšati koncentraciju, slobodno pojedite koju suhu smokvu.

Slatko od kore lubenice

Sastojci:

1,5 kg kore lubenice (oguljene od zelenog dijela)

1 kg šećera

100 ml vode

2 limuna

burbon vanilin šećer

2-3 klinčića

zvjezdica anisa

kašičica cimeta

2 kašike ruma

Priprema:

Deblju koru lubenice ogulite nožićem za guljenje krompira i narežite na kockice. Narezanu koru lubenicu kuhajte u vodi 20 minuta, procijedite, stavite u novu vodu i ponovno kuhajte. Ovaj postupak ponovite sveukupno tri puta. U lonac u kojem ste kuhali kore stavite šećer te ga na laganoj vatri pustite da se karamelizira. Dodajte vodu, tek toliko da šećer ne zagori, pa u to dodajte kuhanu i ocijeđenu koru lubenice. Kada kora zavrije, pustite neka kuha 15 minuta. Za to vrijeme narežite limune na kriške i pripremite ostale začine. Dodajte ih u zavrelu smjesu, te kuhajte još nekih 5 minuta. Slatko od kore lubenica prelijte u vruće, sterilizirane teglice – prvo stavite komade lubenice, a zatim zalijte sirupom do vrha.

Domaći pekmez od šljiva iz rerne

Sastojci:

5 kg šljiva

1 kg šećera

dcl vinskog octa

vanilin šećer

3 klinčića

 

Priprema:

Šljivama odstranite koštice i izrežite ih na manje komade. Stavite ih u dublju tepsiju ili veliku vatrostalnu posudu koja može ići u rernu kako biste izbjegli izlijevanje soka. Pecite na 200 Celzijevih stepeni oko 30 minuta. Kada se šljive počnu krčkati smanjite temperaturu u rerni na 150 Celzijevih stepeni. Pecite tako oko sat vremena. Zatim dodajte šećer, vanilin šećer, vinski ocat i klinčiće. Nastavite peći još oko sat vremena. Kad je džem gotov provjerite je li dovoljno sladak. Ako nije, dodajte još šećera po želji. Stavite ga u prokuhane teglice i čuvajte na tamnom i suhom mjestu.

Zimnica od smokve

Sastojci:

5 kg svježih smokvi

250 g šećera

vanilin šećer

150 g meda

naribana korica od tri narandže

2 kašičice cimeta u prahu

kašičica limunske kiseline u prahu

 

Priprema:

Na laganoj vatri rastopite šećer dok ne dobije zlatno žutu boju, zatim dodaj med. Smokve narezane na četvrtine dodajte u smjesu šećera i meda te nastavite kuhati na laganoj vatri 90 minuta. Kada dobijete kašastu smjesu, dodajte naribanu koricu narandže, cimet, vanilin šećer i limunsku kiselinu. Sve zajedno kuhajte još 30 minuta. Dok se pekmez kuha, pripremite čiste tegle za punjenje. Temeljito ih operete, osušite i stavite u rernu15 minuta na 120 Celzijevih stepeni radi dezinfekcije. Pekmez polako sipajte u vruće tegle, dobro zatvorite i preokreni teglice naopačke nekoliko minuta, a zatim vrati u normalan položaj i ostaviti da se ohlade.

Pekmez od kiselih jabuka

Sastojci:

750 g naribane jabuke

250 g naribane mrkve

100 ml vode

burbon vanilin šećer

cimet

klinčić

sok pola do jednog limuna

 

Priprema:

Jabuke je potrebno oguliti, izribati te usitniti štapnim mikserom ili blenderom. Promješajte ih s ostalim sastojcima i stavite ih u zdjelu. Pustite da mješavina provrije i kuhajte na laganoj vatri povremeno miješajući otprilike 40 minuta. Tokom kuhanja bi se na površini mogla stvoriti pjena i potrebno je da je odstranite. Još vrući pekmez ulijte u staklene zdjelice koje je prethodno oprati i sterilizirati u rerni na 100-110 stepeni. Zatvorite i preokrenite zdjelice na nekoliko minuta kako bi se napravio vakum. Pekmez se treba postepeno ohladiti i čuvati na suhom i hladnom mjestu.

 

Dobro je znati:

Zdravstvene dobrobiti pekmeza

Pekmez od jabuke prirodno je sredstvo za poboljšanje probave, pročišćavanje krvi i povećanje željeza kod ljudi koji pate od anemije. Jabukov pekmez jača imunitet, te pomaže regulaciji šećera u krvi i radu štitne žlijezde. Jabuka sadrži oko 80 posto vode, oko 10 do 12 posto ugljikohidrata, jedan posto masnoća i bjelančevina, a isto toliko ima i celuloze. U njenom sastavu zastupljeni su šećeri – glukoza, fruktoza i saharoza, te organske kiseline. Jabuka u sebi ima dosta velike količine vitamina C i beta karotena, B-kompleksa, dok od minerala najviše ima kalija, fosfora i kalcija.

Pročitajte još