Dva super recepta: Fini namazi od ostatka povrća

Piše: Redakcija

Priprema tradicionalnog ajvara nekoć je bila rezervirana za iskusne domaćice, no uz nekoliko savjeta, slasne staklenke makedonskog ajvara ili povrtnih namaza dostupne su svima. Mesnatije paprike i patlidžane ispecite u rerni ili na roštilju dok im kora ne potamni. Pokrijte ih vruće i ostavite neko vrijeme, pa im ogulite koru, očistite sjemenke i sameljite u stroju za mljevenje mesa. Kuhajte ih oko pola sata, povremeno miješajući uz dodatak octa, ulja i soli. Osim voća, chefovi posebnu pažnju posvećuju marmeladama od povrća.

Crveni luk, ocat i šećer su začini koji su osnova te marmelade, a ovisno o začinima, čiliju, klinčićima, muškatnom oraščiću, curryu ovisi hoće li biti ljuta, slatkasta ili pikantna, a uz žličicu korijandra i kurkume ona postaje slatko-kiseli chutney. Priprema se laganim kuhanjem nakon što se dinstani luk karamelizira šećerom ili medom.

Marmeladom od luka često nazivaju i francuski confit od luka koji se priprema kuhanjem namirnice na masti i dodavanjem soli, začina, šećera i octa. Mažite ga na kriške prženog hljeba ili koristite kao prilog mesnim pečenjima. Osim humusa od slanutka i sezama, možete pripremiti i humus od kuhane cvekla.

Namaz od mrkve

Sastojci:

500 g mrkve, 4 čehna bijelog luka, 1 i 1/2 dl maslinovog ulja, 2 do 3 kašike aromatičnog octa, so

Priprema:

Mrkve ogulite i posložite u posudu za pečenje. Dodajte vilicom zgnječeni bijeli luk i zalijte s malo maslinova ulja. Prekrijte folijom i pecite na 200°C dok mrkva ne omekša. Usitnite štapnim mikserom, pa pomiješajte s uljem, octom i solju dok ne dobijete kremasti namaz.

 

Pesto od špinata

Sastojci:

1 i 1/2 dl maslinova ulja, 2 čehna bijelog luka, 800 g špinata, 200 g listića bosiljka, 60 g parmezana, 60 g pinjola

Priprema:

Špinat usitnite s listićima bosiljka, pinjolima, parmezanom, bijelim lukom i maslinovim uljem. Miksajte dok dobijete glatki namaz. Ako je pregust, dolijte još maslinova ulja. Prema želji začinite solju ibiberom, te ulijte u dobro zatvorene tegle.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti