Slatki klasik: Recept za brze i ukusne knedle sa šljivama

Piše: Redakcija

Knedle sa šljivama jedno su od jela koje možemo jesti kao samostalan obrok, ali i kao desert. Iako knedle dolaze s različitim punjenima, šljive su klasik koji je uvijek privlačan, a odlično se slaže uz cimet, ali i kiselo vrhnje uz koje postaju konkretan obrok.

Slikovni rezultat za knedle sa šljivama

Sastojci:

kilogram krompira

kašika masti

jaje

so

brašno

šljive

šećer

cimet

Slikovni rezultat za knedle sa šljivama

Priprema:

Skuhajte kilogram krompira, ogulite i na dasci izmeljite. Kad se malo ohladi, dodajte kašiku masti, jaje, so, brašno i umiješajte krompirovo tijesto. Razvaljajte ga prst debelo na dasci posutoj brašnom i izrežite na četverokutiće. Na svaki komad stavite šljivu, kojoj ste prethodno izvadili koštice i dodajte smjesu šećera i cimeta. Od tijesta i šljive napravite okruglicu. Kuhajte ih u ključaloj vodi dok se ne dignu na površinu. Na tavi propržite prezle na putru i prelijte po knedlama. Knedle pospite cimetom i šećerom.

Pročitajte još