Šparoge vole i veliki i mali 

Piše: Redakcija



Zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i siromašnog kalorijskog sastava, šparoge su idealne za pripremu laganih, zdravih jela tokom ljeta. Jedna šoljica šparoga sadrži samo  43 kalorije pa je zato i idealna namirnica za sve one koji žele reducirati prehranu i pripaziti na kilažu. Također je preporučljiva i za mlađe usraste



Povezana slika

Fritaja od šparoga i kozica u tortilji

Lagana priprema: 35 minuta; 4 porcije

Iako su se ranije mogle pronaći samo u inozemstvu, šparoge se sve češće mogu naći i u našim marketima. Ovoga puta za vas smo pripremili jednostavni recept sa šparogama i jajima u kojem ćete zasigurno uživati. Preporučujemo da prije upotrebe, šparoge sameljete ili isjeckate, a vrhove ostavite cijele, kako bi poboljšali okus jela.

Sastojci:

200-300 g kozica

1/2 kg mladog špinata

4 mlada luka

2 vezice šparoga

4 tortilje

5-6 jaja

0,5 dcl maslinova ulja

so

biber

 

Priprema:

Kozice ili škampe očistite, meso iz repova stavite sa strane, a od glave i ljuski napravite temeljac. Mladi luk narežite na sitno pa malo dinstajte na maslinovom ulju u dubljoj tavi. Dodajte repiće kozica i meke dijelove divljih šparoga. Držite na vatri miješajući dok sve ne porumeni, pa dodajte prethodno izmućena i posoljena jaja.Miješajući ispecite kajganu, pobiberite i posolite prema ukusu, pa stavite ravnomjerno na četiri tortilje. Zamotajte u “palačinku”, stisnite i pustite da odstoji pet minuta. Rolane tortilje potom narežite na manje komade. Tortilje, možete lagano propeći na tavi s malo ulja da dobiju rumenu boju i koricu.



Šparoge potječu iz porodice ljiljana, a danas postoji preko 300 vrsta šparoga, od kojih je samo 20 jestivih. Osim zelenih šparoga koje mogu narasti do 20 centimetara visine, postoje i bijele šparoge koje su mnogo skuplje, s obzirom na to da se izdanci čuvaju pokriveni od sunca kako bi se spriječio nastanak klorofila koji šparogama daje zelenu boju. Mnogo rjeđe su ljubičaste šparoge koje okusom podsjećaju na voće te su najukusnije svježe, dok kuhanjem gube svoju ljubičastu boju. Mladi izdanci šparoge sadrže 90 posto vode, manje količine vitamina C i E, te su bogate vitaminom A, B i K. Biljka sadrži i eterično ulje, aminokiseline asparagin, tirozin, vanilin, arsen, jantarnu kiselinu, željezo, fosfor, kalcij, mangan, nešto šećera i merkaptan koji urinu daje karakterističan i jak miris. Šparoge su izuzetno zdrave za normalan rad jetre, bubrega i pluća, a odlične su i za dijetalnu ishranu kod oboljelih od dijabetesa. Konzumacija divljih šparoga pomaže protiv hroničnog bronhitisa, bubrežnog kamenca, anemije, odstranjuje žuticu i čisti bubrege i mjehur.

Slikovni rezultat za šparoge ljubičaste

Priprema

Iako šparoge imaju izuzetna ljekovita svojstva, te se koriste u proizvodnji kozmetičkih preparata, njihova najpoznatija i najpopularnija upotreba je u kulinarstvu. Mladi izdanci divlje šparoge smatraju se gurmanskom hranom, a pripremaju se svježe ili kratko termički obrađene dok ne omekšaju, najčešće kao dodatak salatama, rižotima i tjestenini, uz kajganu ili kao prilog mesnim i ribljim jelima.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti