Biti vegan ne znači da pripadate grupi čudaka i hipija. To je životni stil sve većeg broja ljudi širom svijeta. Budući da je veganstvo sve popularnije, mnogi će u restoranima tražiti upravo vegansku ponudu jela, ali i kada su kod nekoga u gostima. Ukoliko ne znate ništa o ovoj vrsti ishrane pratite naše recepte i pripremite ukusne specijalitete koje ćete moći poslužiti i drugima
Špagete od tikvica s kremastim pestom od bosiljka
Sastojci:
2 šoljice listova bosiljka
70 g oraha
čehno bijelog luka
70 ml maslinovog ulja
kašika limunovog soka
3 kašike prehrambenog kvasca u listićima
so
biber
4 tikvice
4 kašike oguljenih sjemenki konoplje
cherry paradajz
Priprema:
Orahe stavite u vodu da stoje bar osam sati, a potom procijedite suvišnu vodu. Nasjeckajte bijeli luk. U multipraktik ubacite listove bosiljka, orahe i luk, te izmiksajte sve sastojke dok se potpuno ne usitne. Šoljicu bosiljka možete zamijeniti i svježim špinatom. Dodajte maslinovo ulje, so, biber, limunov sok i prehrambeni kvasac, te miksajte još kratko, dok ne dobijete pesto. Tikvicu ogulite i narežite pomoću spiralizatora. Pesto promiješajte s tikvicama neposredno prije posluživanja, kako tikvice ne bi pustile vodu. Posipajte oguljenim konopljinim sjemenkama i zapečenim cherry paradajzom.
Gusta čorba od kestena i slanutka
Sastojci:
500 g kestena
100 g slanutka
luk
2-3 čehna bijelog luka
svježi peršun i tamijan
300 g gljiva po želji
maslinovo ulje
po želji so, biber i vrhnje od soje
Priprema:
Za početak skuhajte kesten. Na malo maslinovog ulja propržite luk i bijeli luk, dodajte gljive i pržite ih sve dok ne omekšaju. Kad omekšaju, dodajte slanutak i začine po želji. Sve pržite još nekoliko minuta. Dodajte kuhani kesten, maknite iz vatre i sve zajedno usitnite štapnim mikserom ili blenderom. Miksajte sve dok ne dobijete kremastu čorbu. Na kraju još malo prokuhajte i poslužite je komadićima svježeg začinskog bilja.
Sirove veganske tortilje
Sastojci:
2 pšenične ili kukuruzne tortilje
tikvica srednje veličine
1/2 avokada
2 kašike kukuruza iz konzerve
1/2 luka
2 šake matovilca
veća mrkva
vegansko kiselo vrhnje
ajvar
2 kašike konopljinih sjmenki
Priprema:
Zagrijte grill tavu, tikvice nasjeckajte na kriške i stavite na gril tavu. Pecite pet minuta ili dok ne dobijete crne crte, okrenite na drugu stranu te pecite još tri minute. Tortilje pripecite sa obje strane i pripremite za punjenje. Na tortilju namažite ajvar, dodajte matovilac, grilane tikvice, mrkvu narezanu na trakice, luk narezan na polumjesece, pola avokada te pospite sa konopljinim sjemenkama. Tortilju preklopite ili urolajte i uz to poslužiti vegansko vrhnje.
Vegan torta od mrkve i narandže
Sastojci:
2 šoljice brašna
jedna i po šoljica naribane mrkve
2 kašičice cimeta
narandža
7 kašika šećera
pola šoljice ulja
prašak za pecivo
šaka oraha
2 kašike kakaa
malo ulja
malo mlijeka od soje
2 kašike šećera
Priprema:
Mrkvu naribajte što sitnije, a zatim naribajte narandžinu koricu. Iscijedite sok od narandže i pomiješajte s uljem i šećerom. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i sitno isjeckane orahe. Dodajte sok od narandže i mrkvu te po potrebi dodajte mlijeko od soje. Smjesu stavite u rernu na 40 minuta na 180 Celzijevih stepeni. Za preljev pomiješajte kakao, sojino mlijeko ulje i šećer i zagrijte ih na vatri. Miješajte 2-3 minute dok se ne zgusne i prelijte ih preko torte. Tortu stavite u frižider i poslužite je za nekoliko sati.
Luk punjen kus-kusom
Sastojci:
6 većih glavica luka
200 g instant kus-kusa
2 kašičice nasjeckanog đumbira
ulje
čehno bijelog luka
2 kašičice maslinovog ulja
2 kašičice badema
mljeveni kumin
mljeveni korijandar
2 paradajza
šaka sjeckanog bosiljka
so, biber
Priprema:
Kuhajte očišćene glavice luka u slanoj vodi 10-15 minuta kako biste ih lakše mogli izdubiti. Izvadite ih i iscijedite. Izrežite vrh gornje strane i oprezno izdubite kašičicom. Ostatak luka nasjeckajte. U zdjeli pomiješajte kus-kus, đumbir i vruću vodu. Ostaviti oko 15 minuta da kus-kus upije tečnost i nabubri. Zagrijte rernu na 200°C. Kratko propržite bijeli luk i bademe na vrućem ulju, dodajte malo kumina i korijandra. Skinite s vatre i umiješajte kus-kus i nasjeckani luk. Začinite solju i biberom. U zdjelu za pečenje stavite izdubljene glavice luka i napunite ih smjesom s kus-kusom. Višak smjese stavite u prostor između luka. Pecite u rerni oko 20 minuta.