Veganski specijaliteti koje će voljeti i gosti

Piše: Redakcija

Biti vegan ne znači da pripadate grupi čudaka i hipija. To je životni stil sve većeg broja ljudi širom svijeta. Budući da je veganstvo sve popularnije, mnogi će u restoranima tražiti upravo vegansku ponudu jela, ali i kada su kod nekoga u gostima. Ukoliko ne znate ništa o ovoj vrsti ishrane pratite naše recepte i pripremite ukusne specijalitete koje ćete moći poslužiti i drugima

Špagete od tikvica s kremastim pestom od bosiljka

Sastojci:

2 šoljice listova bosiljka

70 g oraha

čehno bijelog luka

70 ml maslinovog ulja

kašika limunovog soka

3 kašike prehrambenog kvasca u listićima

so

biber

4 tikvice

4 kašike oguljenih sjemenki konoplje

cherry paradajz

 

Priprema:

Orahe stavite u vodu da stoje bar osam sati, a potom procijedite suvišnu vodu. Nasjeckajte bijeli luk. U multipraktik ubacite listove bosiljka, orahe i luk, te izmiksajte sve sastojke dok se potpuno ne usitne. Šoljicu bosiljka možete zamijeniti i svježim špinatom. Dodajte maslinovo ulje, so, biber, limunov sok i prehrambeni kvasac, te miksajte još kratko, dok ne dobijete pesto. Tikvicu ogulite i narežite pomoću spiralizatora. Pesto promiješajte s tikvicama neposredno prije posluživanja, kako tikvice ne bi pustile vodu. Posipajte oguljenim konopljinim sjemenkama i zapečenim cherry paradajzom.

Gusta čorba od kestena i slanutka

Sastojci:

500 g kestena

100 g slanutka

luk

2-3 čehna bijelog luka

svježi peršun i tamijan

300 g gljiva po želji

maslinovo ulje

po želji so, biber i vrhnje od soje

 

Priprema:

Za početak skuhajte kesten. Na malo maslinovog ulja propržite luk i bijeli luk, dodajte gljive i pržite ih sve dok ne omekšaju. Kad omekšaju, dodajte slanutak i začine po želji. Sve pržite još nekoliko minuta. Dodajte kuhani kesten, maknite iz vatre i sve zajedno usitnite štapnim mikserom ili blenderom. Miksajte sve dok ne dobijete kremastu čorbu. Na kraju još malo prokuhajte i poslužite je komadićima svježeg začinskog bilja.

 

Sirove veganske tortilje

Sastojci:

2 pšenične ili kukuruzne tortilje

tikvica srednje veličine

1/2 avokada

2 kašike kukuruza iz konzerve

1/2 luka

2 šake matovilca

veća mrkva

vegansko kiselo vrhnje

ajvar

2 kašike konopljinih sjmenki

 

Priprema:

Zagrijte grill tavu, tikvice nasjeckajte na kriške i stavite na gril tavu. Pecite pet minuta ili dok ne dobijete crne crte, okrenite na drugu stranu te pecite još tri minute. Tortilje pripecite sa obje strane i pripremite za punjenje. Na tortilju namažite ajvar, dodajte matovilac, grilane tikvice, mrkvu narezanu na trakice, luk narezan na polumjesece, pola avokada te pospite sa konopljinim sjemenkama. Tortilju preklopite ili urolajte i uz to poslužiti vegansko vrhnje.

Vegan torta od mrkve i narandže

Sastojci:

2 šoljice brašna

jedna i po šoljica naribane mrkve

2 kašičice cimeta

narandža

7 kašika šećera

pola šoljice ulja

prašak za pecivo

šaka oraha

2 kašike kakaa

malo ulja

malo mlijeka od soje

2 kašike šećera

 

Priprema:

Mrkvu naribajte što sitnije, a zatim naribajte narandžinu koricu. Iscijedite sok od narandže i pomiješajte s uljem i šećerom. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i sitno isjeckane orahe. Dodajte sok od narandže i mrkvu te po potrebi dodajte mlijeko od soje. Smjesu stavite u rernu na 40 minuta na 180 Celzijevih stepeni. Za preljev pomiješajte kakao, sojino mlijeko ulje i šećer i zagrijte ih na vatri. Miješajte 2-3 minute dok se ne zgusne i prelijte ih preko torte. Tortu stavite u frižider i poslužite je za nekoliko sati.

Luk punjen kus-kusom

Sastojci: 

6 većih glavica luka

200 g instant kus-kusa

2 kašičice nasjeckanog đumbira

ulje

čehno bijelog luka

2 kašičice maslinovog  ulja

2 kašičice badema

mljeveni kumin

mljeveni korijandar

2 paradajza

šaka sjeckanog bosiljka

so, biber

 

Priprema: 

Kuhajte očišćene glavice luka u slanoj vodi 10-15 minuta kako biste ih lakše mogli izdubiti. Izvadite ih i iscijedite. Izrežite vrh gornje strane i oprezno izdubite kašičicom. Ostatak luka nasjeckajte. U zdjeli pomiješajte kus-kus, đumbir i vruću vodu.  Ostaviti oko 15 minuta da kus-kus upije tečnost i nabubri. Zagrijte rernu na 200°C. Kratko propržite bijeli luk i bademe na vrućem ulju, dodajte malo kumina i korijandra. Skinite s vatre i umiješajte kus-kus i nasjeckani luk. Začinite solju i biberom. U zdjelu za pečenje stavite izdubljene glavice luka i napunite ih smjesom s kus-kusom. Višak smjese stavite u  prostor između luka. Pecite u rerni oko 20 minuta.

Pročitajte još