Recepti

4 brza francuska recepta gotova za sat

Volite francusku kuhinju? Ali ko ima vremena za to? Danas, živimo brzim načinom  života, te rijetko ko ima mogućnost izdvojiti po nekoliko sati za pripremu određenih obroka. No, ne odustajte odmah, pronašli smo četiri francuska super specijaliteta za čiju pripremu vam je dovoljno manje od 60 minuta

Slatki palačinci s karameliziranim kruškama

Gotovi za 45 minuta

Sastojci:

šoljica mlijeka, 3 kašike vode, 2 jaja, 5 kašika otopljenog putera, šoljica brašna, šoljica mascarpone sira, 4 kašike slatkog vrhnja, 5 kašika šećera, 2 kruške, 3 kašike smeđeg šećera, ekstrakt vanilije, prstohvat cimeta, med

Priprema:

Pomiješajte mlijeko, vodu, jaja, četiri kašike otopljenog putera i ekstrakt vanilije. Dodajte brašno i cimet pa dobro pomiješajte kako bi se svi sastojci povezali. Tavu premažite puterom i pecite palačinke od dobivene smjese. Punjenje napravite tako da najprije pomiješate mascarpone sa šećerom. U većoj zdjeli otopite ostatak putera, dodajte mu nasjeckane kruške i pospite smeđim šećerom i malo cimeta. Kuhajte dok kruške ne omekšaju i ne dobiju zlatnu boju, oko četiri do pet minuta. Svaku palačinku najprije premažite mascarpone kremom pa dodajte kruške s umakom. Zamotajte i prelijte s malo meda.

Najbolji creme brulee

Gotov za 50 minuta

Sastojci:

400 ml slatkog vrhnja, 5 jaja, 30 grama šećera, vanilin štapić, smeđi šećer

Priprema:

Mahunu od vanilije prerežite na pola i izvadite sadržaj iz unutrašnjosti. Vrhnje zagrijte do ključanja. Dodajte mahunu vanilije i njen sadržaj. Dobro razmutite žumanjke i šećer. Iz vrhnja izvadite mahunu, a zatim ga dodajte u žumanjke. Odvojite pjenu, ulijte u zdjelice za pečenje i stavite u rernu zagrijanu na 140 Celzijevih stepeni. Pecite oko 45 minuta (dok se krema ne stvrdne). Prije posluživanja, stavite kremu u frižider na bar dva sata. Po površini pospite kašika šećera i rastopite branerom, ili stavite u rernu na najgornju rešetku i uključite gornji grijač na najjače. Pazite da ne izgori.

Piletina u umaku od gljiva i vina

Gotovo za 55 minuta

Sastojci:

5-6 pilećih bataka, 70 g putera, 400 g šampinjona, 2 dl punomasnog kiselog vrhnja, 2 dl vina porto, biber, so, kašičica mljevene paprike, manji luk, lovorov list, kašika škrobnog brašna  

Priprema:

Batke posolite i pobiberite. Šampinjone očistite pa ih narežite na kriške ili manje polovice. Luk očistite i sitno isijecite. U zdjeli za pečenje ili dubljoj tavi zagrijte puter. Prepržite na njemu batke sa svih strana dok ne dobiju koricu. Izvadite ih iz zdjele i stavite na toplo mjesto. Dodajte još malo maslinovog ulja, luk i gljive. Kratko sve dinstajte i vratite meso nazad u zdjelu. Ulijte dl vina, poklopite zdjelu i dinstajte na laganoj vatri dok meso ne omekša, oko 30 minuta. U ostatku vina razmutite škrobno brašno i mljevenu crvenu papriku. Ulijte u zdjelu, promiješajte, dodajte vrhnje, po potrebi još začinite solju i biberom. Kuhajte sve još 10 minuta dok se umak ne zgusne.

Francuska supa od luka

Gotova za 60 minuta

Sastojci:

1,1/2 kg luka, 3 kašičice maslinovog ulja, 2 kašike putera, 1/2 kašičice soli, 1/4 kašičice crnog bibera, 2 čehna bijelog luka, 120 ml bijelog vina, 2 l goveđeg temeljca, 2 lovorova lista, 4 kašičice svježe majčine dušice, francuski sir, 200-300 g. naribanog Gruyere ili Swiss sira

Priprema:

Luk nasjeckajte na tanke kriške, pa pecite na ulju i puteru, nakon 20 minuta, dodajte so i biber, te pecite sve dok se ne karamelizira. Dodajte potom nasjeckani bijeli luk i dinstajte uz miješanje dok bijeli luk ne zamiriše. Sve zalijte vinom, a nakon nekoliko minuta i temeljcem. Stavite lovor i majčinu dušicu, pustite neka se sve ukuha. Hljeb narežite na kriške debljine dva cm, premažite maslinovim uljem i tostirajte. U zdjelice za pečenje stavite supu, na površinu stavite tostirani hljeb, a na hljeb stavite naribani sir. Zdjelice sa pripremljenom supom posložite na pleh i prebacite u ugrijanu rernu na 200 Celzijevih stepeni i pecite 5-10 min dok se sir ne otopi i blago porumeni.