Grčka salata od krompira i kuhanih jaja
Sastojci za 6 osoba:
700 grama crvenog krompira
3 tvrdo kuhana jaja
400 grama svježe rukole
manja glavica zelene salate
100 grama svježe mente
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 kašike vinskog octa
kašika nasjeckanog svježeg mažurana
pola kašike celerovih sjemenki
malo nasjeckanog mladog luka za ukrašavanje
desetak tostiranih badema
so i biber po želji
Priprema:
Na umjerenoj temperaturi skuhajte očišćeni krompir narezan na četvrtine. Iscijedite višak vode kad je krompir kuhan, a preko vrućih komada posipajte celerove sjemenke. Ostavite da se krompiri tako hlade barem sat. Pripremite dresing za salatu od ulja, octa, soli i bibera te nasjeckanih listića mažurana pa većinu prelijte preko salate i tako ostavite u frižider da se dobro ohladi. Prije posluživanja u salatu dodajte komadiće zelene salate, rukole i mente i začinite s preostalim dresingom. Salati dodajte komadiće kuhanih jaja, badema i malo mladog luka.
Salata od hobotnice
Sastojci za salatu:
kilogram hobotnice
mali ljubičasti luk
2 lovorova lista
grančica ružmarina
5-6 kom papra u zrnu
2 čehna bijelog luka
100 ml maslinovog ulja
limun
nekoliko grančica svježeg peršuna
so i biber
kašika kapara
kašika crnih maslina
Priprema:
Očišćenu hobotnicu stavite u veliki lonac, prelijte vodom pa dodajte biber u zrnu, lovorov list, bijeli luk i ružmarin. Kuhajte dok hobotnica ne omekša, najmanje 60 minuta. Ljubičasti luk narežite nasitno, a peršun usitnite nožem. U manjoj zdjelici izmiješajte maslinovo ulje, limunov sok, prstohvat soli i malo bibera. Kad je hobotnica kuhana, isperite je pod vodom i ohladite pa je narežite na manje komade. Narezanu hobotnicu stavite u zdjelu, pospite nasjeckanim peršunom i lukom pa prelijte preljevom od maslinovog ulja i limuna. Pažljivo izmiješajte pa dobro ohladite. Prije posluživanja po potrebi dodatno začinite solju, biberom i maslinovim uljem te po želji ubacite koju crnu maslinu i kapare.