Lagane salate za visoke temperature

Piše: Redakcija

 

Grčka salata od krompira i kuhanih jaja

Sastojci za 6 osoba:

700 grama crvenog krompira

3 tvrdo kuhana jaja

400 grama svježe rukole

manja glavica zelene salate

100 grama svježe mente

100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

2 kašike vinskog octa

kašika nasjeckanog svježeg mažurana

pola kašike celerovih sjemenki

malo nasjeckanog mladog luka za ukrašavanje

desetak tostiranih badema

so i biber po želji

 

Priprema:

Na umjerenoj temperaturi skuhajte očišćeni krompir narezan na četvrtine. Iscijedite višak vode kad je krompir kuhan, a preko vrućih komada posipajte celerove sjemenke. Ostavite da se krompiri tako hlade barem sat. Pripremite dresing za salatu od ulja, octa, soli i bibera te nasjeckanih listića mažurana pa većinu prelijte preko salate i tako ostavite u frižider da se dobro ohladi. Prije posluživanja u salatu dodajte komadiće zelene salate, rukole i mente i začinite s preostalim dresingom. Salati dodajte komadiće kuhanih jaja, badema i malo mladog luka.

 

Salata od hobotnice

Sastojci za salatu:

kilogram hobotnice

mali ljubičasti luk

2 lovorova lista

grančica ružmarina

5-6 kom papra u zrnu

2 čehna bijelog luka

100 ml maslinovog ulja

limun

nekoliko grančica svježeg peršuna

so i biber

kašika kapara

kašika crnih maslina

 

Priprema:

Očišćenu hobotnicu stavite u veliki lonac, prelijte vodom pa dodajte biber u zrnu, lovorov list, bijeli luk i ružmarin. Kuhajte dok hobotnica ne omekša, najmanje 60 minuta. Ljubičasti luk narežite nasitno, a peršun usitnite nožem. U manjoj zdjelici izmiješajte maslinovo ulje, limunov sok, prstohvat soli i malo bibera. Kad je hobotnica kuhana, isperite je pod vodom i ohladite pa je narežite na manje komade. Narezanu hobotnicu stavite u zdjelu, pospite nasjeckanim peršunom i lukom pa prelijte preljevom od maslinovog ulja i limuna. Pažljivo izmiješajte pa dobro ohladite. Prije posluživanja po potrebi dodatno začinite solju, biberom i maslinovim uljem te po želji ubacite koju crnu maslinu i kapare.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti