Recept za brz i jednostavan pizza kečap kojeg mogu napraviti i djeca

Piše: Redakcija

Tradicionalna paradajz pasta

 Sastojci:

5 kg zrelih šljivara paradajza

7 kg zrelog paradajza različitih sorti

4 kašike ekstradjevičanskog maslinovog ulja

veliki žuti luk

3 čehna bijelog luka

2 velike grančice svježeg bosiljka

krupna so

Priprema:

  1. U velikom poklopljenom loncu na jakoj vatri loncu zagrijte 5kg šljivara. Miješajte povremeno, dok paradajz ne pusti vodu. Pustite da zakuha dok je poklopljeno i povremeno protresajte lonac. Kuhajte oko 10 minuta da paradajz omekša. Zagrijte rernu na 140 Celzijevih stepeni, nekoliko plitkih plehova premažite maslinovim uljem. Propasirajte prokuhani paradajz. Sav sok stavite u vatrostalnu zdjelu. Bacite kožice i sjemenke.
  2. Pire od paradajza stavite u plehove, pazite da ih ne prepunite. Pažljivo stavite pleh u rernu i pecite najmanje 2 sata. Provjeravajte svakih 15 minuta i miješajte da pire ne zagori. Na kraju pečenja trebali biste dobiti tamnu, meku pastu od paradajza.
  3. Dok se dio pirea peče, u lonac u kojem ste kuhali paradajz stavite drugu turu s miješanim paradajzom i ponovite korake 1 i 2 za pire. Ako nemate dovoljno veliki lonac za cijelu količinu, radite u turama.
  4. Odvojite četvrtinu ovog pirea i ostavite sa strane. U velikom, širokom loncu za umake zagrijavajte 3 kašike maslinova ulja dok ne počne cvrčati. Dodajte sjeckani luk i bijeli luk, miješajući pržite oko 8 minuta da omekšaju. Dodajte preostali pire i ostavite da se krčka 35 do 40 minuta, miješajte povremeno. Tekućina se mora reducirati i postati gusta kao umak.
  5. Uklonite umak s vatre, umiješajte bosiljak i listove paradajza. Pustite da stoji 5 minuta, pa izvadite listove. Umiješajte koncentrirani pire od paradajza iz rerne i dodajte malo onoga koji ste sačuvali, pa posolite.

 

Dobro je znati

Nakon što je pire ukuhao sipajte ga u čistu i sterilnu teglicu, a odozgo premažite sa tankim slojem maslinovog ulja. Ostavite da se hladi otvoreno, a potom čuvajte u frižideru sedam dana.

Smjestite pire u hladno i tamno mjesto. Tako skladišteno može se koristiti i 12 mjeseci, a ukoliko otvorite teglicu čuvajte je u frižideru.

Mnogi korisni sastojci paradajza čuvaju zdravlje i utiču na brže i uspešnije lečenje pojedinih oboljenja. Pre svega vitamin C, zatim provitamin A, B grupe, E, K i PP. Od minerala najzastupljeniji je kalijum, ali i gvožđe, natrijum, bakar, fosfor i magnezijum. Vitamin C jača imuni sistem i štiti od infekcija i prehlade, kalijum pomaže organizmu da uspostavi ravnotežu u količini vode, gvožđe i bakar sprečavaju anemiju, vlakna ploda paradajza imaju digestivna svojstva….

 

3 načina kako sačuvati paradajz

  1. Kiseljenje: Očistite i narežite 2 kilograma paradajza na polovice i četvrtine. Prokuhajte 1,5 vode i 6 dcl octa te nakon toga dodajte kašiku soli, kašiku šećera i još malo bibera. U tegle koje ste prethodno sterilizirali stavite paradajz i prelijte ih s tekućinom koja se u međuvremenu ohladila. Pustite neka stoji jedan dan, ako treba nakon toga nadolijte tekućine i poklopite.
  2. Konzerviranje: Uzmite 2 kilograma paradajza i svak na dnu nježno zarežite nožem. Ubacite ih u kipuću vodu na 30 do 60 sekundi. Izvadite ih i odmah stavite u zdjelu punu ledene vode da se ohlade. Ogulite ih. Narežite paradajz na četvrtine, stavite ih u lonac i pustite da se zagriju. Nježno zgnječite plodove vilicom i stavite u prethodno sterilizirane staklenke. Dodajte ¼ kašike limunske kiseline ili 2 kašike limunovog soka u svaku teglu, pa zatvorite.
  3. Sušenje u rerni: Zagrijte rernu na 220 Celzijevih stepeni. Prepolovite 7 ili 8 srednje velikih paradajcića, polijte ih maslinovim uljem i začinite soli i biberom. Rasporedite paradajz na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih, odnosno dehidrirate na najnižoj mogućoj temperaturi 10 sati, odnosno dok se paradajz ne smežura. Kad je gotov možete ga prekriti uljem i tako držati u frižideru oko sedam dana, ili biti zamrznute do šest mjeseci.

 

Pročitajte još