Naučite kako da perfektno napravite krompir – na svaki mogući način

Piše: Redakcija

Upoznajte krompir

Bijeli krompir

Bijeli krompir je za razliku od crvenog, brašnastije teksture. Njega se najčešće koristi za jela kao što su pire, variva, njoke ili juhe. Njegovo meso je mekanije pa je pogodnije za prirpemu takvih jela

Crveni krompir

Crveni krompir idealan je za zimnicu. Koristi se za prženje i pečenje, njegovo meso je znatno tvrđe čak i dok je sirov. Nakon kuhanja ima suhu i pomalo brašnatu strukturu, mek je, raskuhava se i raspada na komade

Žuti krompir

Ova sorta krompira koristi se za gotovo sve i smatra se najboljom. Ima jako malo škroba i kremaste je strukture.

 

Pire krompir

  1. Ogulite 2-3 bijela ili žuta krompira i isperite u hladnoj vodi. U šerpu naspite vodu pa dodajte kašičicu soli i krompir. Pustite da kuha. Krompir je gotov nakon 15 minuta.
  2. Krompir iscijedite i pustite da se postepeno hladi, sve dok sva voda ne ispari s njih.
  3. Krompire stavite u zdjelu, pa dodajte komadić putera, malo soli i začina. Zatim sve dobro izgnječite. Porom dodajte malo mlakog mlijeka i ponovo sve dobro iznječite. Postupak ponavljajte sve dok ne dobijete glatku smjesu.

 

Prženi krompirići

  1. Zagrijte rernu do 450 Celzijevih stepeni.
  2. Uzmite manje krompiriće i dobro ih operite. Stavite ih u jednu zdjelu pa dodajte kašičicu soli, malo bibera, i zalijte s dvije kašike maslinovog ulja i kašikom rastopljenog putera. Sve izmiješajte.

3.Poredajte krompire u zagrijanu tepsiju i stavite da se peku. Nakon 10 minuta ih promiješajte i ponovo pustite da se peku. Postupak ponavljajte sve dok krompiri ne dobiju zlatno smeđu boju.

Pečeni krompir

  1. Zagrijte rernu do 400 Celzijevih stepeni
  2. Dobro opran krompir izbockajte viljuškom i stavite u rernu da se peče.
  3. Pecite otprilike sat vremena dok meso ne postane mekano. Pečen krompir raspolovite i malo viljuškom izmiješajte sredinu, dodajte začine i poslužite.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti