Uz jednostavna upustva do ukusnog hljeba

Piše: Redakcija

 

Ono što jedemo utječe na naše zdravlje i na zdravlje naših najbližih. Samo 100 posto organske namirnice pripremljene na jednostavan, brižan i strpljiv način mogu biti sinonim za pravu, istinsku hranu. Budite sigurni šta jedete, pa vašoj porodici pripremite slasni hljeb u kojem će zasigurno uživati

 

Hljeb sa sjemenkama

Sastojci:

250 g integralnog brašna od pira

250 g pšeničnog brašna

1,5 kašičica soli

20 g svježeg kvasca

1,5 kašičica šećera

350 ml mlake vode

sjemenke suncokreta, sezama i maka

jaje i kašika vode za premazivanje

malo soli

 

Priprema:

U manjoj zdjelici razmrvite kvasac, dodajte šećer i 50 ml tople vode, dobro promiješajte i ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi. U većoj zdjeli pomiješajte pirovo i pšenično brašno, posolite, promiješajte, pa dodajte pripremljeni kvasac i ostatak vode i umijesite tijesto. Kada postane glatko i elastično, formirajte ga u kuglu i vratite u zdjelu koju ste premazali s malo ulja. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže oko sat. Kada je tijesto izraslo, pažljivo ga premjestite na radnu površinu koju ste posuli s malo brašna, lagano ga rukama napravite u obliku valjka i složite u lim za pečenje obložen papirom ili silikonskom podlogom pa ostavite pokriveno još 30 minuta. Razmutite jaje s malo vode, premažite hljepčiće i pospite ih sjemenkama. Po želji još malo posolite. Stavite hljepčiće u zagrijanu rernu i pecite 30 minuta na 200°C, dok ne dobiju lijepu boju.

 

Hljeb koji se ne mjesi

Sastojci:

450 g pšeničnog i pirovog brašna

350 ml mlake vode

1/4 kašičice suhog kvasca

kašičica soli

 

Priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno, so i kvasac, pa dodajte vodu i samo promiješajte da se sastojci sjedine. Pokrijte i ostavite na sobnoj temperaturi 12 do 16 sati. Tijesto će tokom stajanja malo narasti, biti puno balončića i postati ljepljivo. Pobrašnite radnu plohu, istresite tijesto, pobrašnite ga odozgo i lagano rukom rastanjite. Preklapajte tijesto sa svih strana prema sredini. Čistu kuhinjsku krpu obilno pobrašnite pa tijesto prebacite na krpu, zamotajte ga u nju i ostavite oko dva sata. U rernu stavite zdjelu s poklopcem u kojoj će se kasnije peći hljeb, ugrijte na 250°C, pa kada se sve zagrije, vruću zdjelu pažljivo izvadite iz rerne, u nju stavite odstajalo tijesto, poklopite, vratite u rernu i pecite 30 minuta. Zdjelu izvadite, maknite poklopac i ponovo vratite u rernu na još 15 minuta. Pečeni hljeb izvadite iz zdjele i stavite na rešetku.

Proteinski hljeb

Sastojci:

4 jaja

500 g posnog sira

250 g sitnijih zobenih pahuljica

1,5 kašičica soli

2 kašike praška za pecivo

3 kašike lagano mljevenih lanenih sjemenki i nekoliko kašika za posipanje

3 kašike suncokretovih sjemenki i nekoliko kašika za posipanje

 

Priprema:

U većoj zdjeli izmutite jaja, dodajte so, posni sir, zobene pahuljice, prašak za pecivo, lagano samljeveni lan i suncokretove sjemenke. Sve dobro izmiješajte do kompaktne smjese. Smjesu prebacite u lim za pečenje obložen papirom. Sipajte još malo lanenih i suncokretovih sjemenki te ih lagano pritisnite. Pecite u rerni prethodno zagrijanoj na 180°C, oko 40-50 minuta. Napravite provjeru čačkalicom, ako ona izlazi van čista, hljeb je pečen.

 

Banana hljeb bez šećera

Sastojci:

3 veće banane

6-8 hurmi

jaje

230 g brašna

šaka brusnica

šaka i po oraha

dvije kašike maslinovog ulja

prašak za pecivo

 

Priprema:

U jednu zdjelu stavite oguljene banane i ispasirajte ih viljuškom dok ne dobijete pire. U banane dodajte jaje. Hurme potopite u vrelu vodu na desetak minuta, odstranite im košpice, stavite u blender dok ne dobijete glatku smjesu, potom je dodajte bananama. U drugu zdjelu izmjerite 230 grama brašna. U brašno dodajte krupno sječene orahe i brusnice. Nakon toga, brašnu dodajte prašak za pecivo i mrvicu soli. Spojite obje smjese, dobro miješajte dok se ne sjedine, a nakon toga dodajte dvije kašike maslinovog ulja. Pecite u visokoj posudi za hljeb 45 minuta na 180 Celzijevih stepeni.

 

Ž2= Mekani kukuruzni hljeb

Ž7= kukuruzni

 

Sastojci:

250 g mekog pšeničnog brašna

150 g kukuruznog brašna

1/2 kesice suhog kvasca

1/2 kesice praška za pecivo

kašičica šećera

kašičica soli

150 ml mlijeka

50 ml vode

50 ml ulja

ovsene pahuljice za posipanje

 

Priprema:

U zdjeli izmiješajte sve suhe sastojke: obje vrste brašna, suhi kvasac, prašak za pecivo, šećer i so. Uspite toplo mlijeko i mlaku vodu, a potom ulje. Prvo kuhačom sve dobro izmiješajte i sjedinite, a potom rukom umijesite fino glatko tijesto. Formirajte ga u lopticu, ostavite u zdjeli i prekrijte kuhinjskom krpom, pa ostavite da naraste 30 minuta. Pripremite kalup za hljeb i obložite ga pek papirom. Tijesto formirajte u veknicu i prebacite ga u kalup, po želji zasijecite na nekoliko mjesta oštrim nožem pa ostavite tako da stoji još 30-40 minuta, da još malo naraste. Zagrijte rernu na 250 Celzijevih stepeni. Izrasli hljeb poprskajte malo vodom pa pospite po želji ovsenim pahuljicama. Pecite oko 25 minuta, dok lijepo ne porumeni.

Heljdin hljeb

Sastojci:

kesica kvasca

½ litra mlake vode

500 grama heljdinog brašna

kašičica soli

kašičica šećera

3 kašike maslinovog ulja

 

Priprema:

Sipajte heljdino brašno u veću zdjelu i u njega dodajte kesicu kvasca, so i šećer. Izmiješajte i dodajte maslinovo ulje. Potom postepeno dodajite mlaku vodu i dobro zamjesite da se u potpunosti sjedini u masu. Nakon toga, ostavite da tijesto nadođe oko pola sata do 40 minuta. Uključite rernu na 250 Celzijevih stepeni da se ugrije, a u međuvremenu podmažite pleh i stavite tijesto u njega da se peče oko 45 minuta na temperaturi od 200 Celzijevih stepeni.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti