Lubenica je voće koje je idealno za ljeto. Donosimo vam novi način kako piti iz nje.
- Odsjecite joj dno da bi stajala ravno
- Odrežite joj vrh, iskružite voće iznutra i ostavite sa strane
- Napravite rupu u lubenici malo manju od česme koje ćete postaviti u nju, zatim postavite česmu
- Napunite lubenicu pićem koje ste spremili i uživajte
Šta vam je potrebno
Lubenica, oštar nož, mali nož za sjeckanje, drvena kašika, vadičep i „česma“ koju možete naći u prodavnicama širom BiH među kuhinjskim priborom
Napunite ostatkom lubenice iz koje ste izvadili košpice.
Recept:
Pire od lubenice
1 šoljica svježe iscijeđenog limunovog soka (otprilike 10 limunova)
6 čaša vode
1 šoljica svježe natrganih listova mente
500 ml mineralne vode
šećera ili nekog drugog zaslađivača po želji
led
Sok od limuna, šećer i jednu šoljicu vode saspite u bokal te kašikom miješajte dok se ne rastopi šećer. Dodajte ostatak obične i mineralne vode, listiće mente, nekoliko kriški limuna za ukras te led.