Limun tortom razmazite čula

Piše: Redakcija

Ne znate kakvu deliciju pripremiti za vaše goste u toku ljeta? Mi mislimo na vas. Pripremili smo recept za ukusnu ljetnu tortu od limuna. Svojim kiselkastim okusom bit će pravo osvježenje tokom vrelih julskih dana

Sastojci: 

Za biskvit:

225 g putera, 225 g šećera, 4 velika jaja, 3 kašike ekstrakta vanilije, 210 g brašna, kašika praška za pecivo, korica i sok jednog limuna, oko tri kašike mlijeka ako je smjesa pregusta

Za kremu od putera:

300 g omekšalog putera, 1/2 kašičice ekstrakta vanilije, 520 g šećera u prahu

Za limun smjesu:

300 g šećera, 50 g kukuruznog škroba (gustina), 120 ml soka od limuna (2-3 limuna), 4 velika žumanjka, prstohvat soli, tanko ribana korica dva limuna, 60 g putera

 

Priprema:

Za limun smjesu stavite šećer, škrob i 450 ml vode u veliki lonac ili široku tavu i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu pa umiješajte i sok limuna, žumanjke i so. Stavite zdjelu na srednje jaku vatru i miješajte dok smjesa ne proključa, 10-12 minuta. Zatim umiješajte koricu limuna i maslac te miješajte dok se puter ne rastopi, pa maknite s vatre i pustite da se smjesa ohladi.

Rernu zagrijte na 180 Celzijevih stepeni. Dva kalupa promjera od 21 cm namastite i na dno stavite papir za pečenje. Izmiksajte puter, šećer i koricu limuna dok ne postanu blijedi i prozračni. Zatim dodajte jedno po jedno jaje, ekstrakt vanilije, te sok od limuna. Kuhačom promiješajte smjesu dok ne postane glatka i dodajte malo mlijeka, ako nije dovoljno glatka i tečna. Zatim je podijelite na dva dijela i ulijte u kalupe, izravnajte kuhačom i stavite da se peče 20 minuta. Biskviti su gotovi kad dobiju nježno zlatnu boju. Kad ih izvadite iz rerne pustite ih da se lagano ohlade prije nego ih izvadite iz kalupa.

Na samom kraju pripremite i kremu od putera tako da zajedno miksate puter i ekstrakt vanilije dok ne postanu nježni i prozračni, pa onda polako dodajte šećer u prahu i miješajte dok smjesa ne postane jednolična i glatka. I na kraju složite tortu tako da prvo stavite biskvit pa kremu od putera i onda lemon curd. Ponavljajte postupke dok vam ne nestane sastojaka. Tortu možete ukrasiti s malo lemon curda ili pak kremom od putera na koju možete postaviti i nekoliko komadića limuna.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti