Otkrijte čari sirove torte

Piše: Redakcija

U posljednje vrijeme postao je trend priprema sirovih torti, a za uživanje u slasnim tortama nije vam potrebna više rerna niti ogroman proces koji slijedi prije toga. Možete ih jednostavno pripremiti u blenderu ili multipraktiku, a jednako su ukusne kao i one koje se peku.

 

Ž2= Sirova torta s malinama, borovnicama ili kupinama

Sastojci:

Sastojci za podlogu:

20 hurmi

110 g mljevenih badema

Sastojci za kremu:

200 g indijskih oraščića

4 kašike kokosovog ulja

4 kašike javorovog sirupa ili meda

60 g malina ili borovnica, kupina

sok 1 limuna

korica 1 limuna

1 dcl kokosovog mlijeka

 

Priprema:

Indijske oraščiće za kremu je potrebno staviti u vodu preko noći ili u vrućoj vodi barem 4 sata. Hurme također stavite u toplu vodu otprilike 10 minuta. Zatim ih ocijedite. Hurmama dodajte mljevene bademe i sve skupa izblendajte ili usitnite štapnim mikserom. Pripremite kalup od 18 cm, dno mu obložite masnim papirom za pečenje kako biste tortu kasnije lakše prenijeli na željeni tanjir ili postolje. Podlogu od hurmi rasporedite na dno kalupa. Kremu pripremite tako što ćete iscjediti indijske orahe iz vode, stavite ih u blender, dodajte im druge sastojke i sve skupa izblendajte dok krema ne postane kremasta. Kremu prelijte preko podloge. Stavite da se hladi u zamrzivaču barem nekoliko sati. Kasnije je možete držati i u frižideru. Ukoliko ćete je stalno držati u zamrzivaču, dobro je izvaditi je van 10-15 minuta prije serviranja.

 

Sirova čokoladna torta

Sastojci:

Sastojci za podlogu (kalup 18 cm):

20 hurmi

110 g mljevenih orašastih plodova

Sastojci za kremu:

zreli avokado

30-40 g meda

10 g gorkog kakaa

pola kašičice kokosovog ulja

prstohvat soli

 

Priprema:

Hurme očistite od koštica pa ih zalijte s vrućom vodom i ostavite ih da stoje 15 minuta. Zatim ih iscijedite od vode, pa im dodajte mljevene orašaste plodove. Spojite sve u blenderu. U kalup promjera 18 cm utisnite dobivenu smjesu. Kremu pripremite tako da očistite zreli avokado. Avokado stavite u blender s ostalim sastojcima za kremu i izblendajte. Probajte kremu – provjerite je li vam dovoljno slatka, ako nije, slobodno dodajte još meda. Kremu premažite preko podloge i stavite je u frižider na hlađenje barem sat vremena. Poslužite po želji – uz pržene lješnjake ili svježe voće, a možete pripremiti i domaći čokoladni preljev tako da promiješajte kašiku istopljenog kokosovog ulja  s količinom gorkog kakaa ili običnog kakaa po želji.

Pročitajte još