Dolaskom visokih temperatura svi tražimo osvježanje u nečemu hladnom, najčešće je to sladoled. Iako ga je jednostavnije i brže kupiti savjetujemo vam da probate napraviti domaći sladoled koji je jednako ukusan kao i onaj iz trgovine. Ovoga puta vam donosimo dva recepta.
Jednostavni sladoled od banane
Sastojci:
2 zrele banane
1 kašičica ekstrakta od vanilije
1 kašika bademovog mlijeka
Priprema:
Prije početka pripreme banane narežite na kolutove i zamrznite, pa ih izvadite pola sata prije miksanja s ostalim sastojcima. Miksanje traje sve dok ne dobijete finu kremu koju potom stavite u zamrzivač na 15-tak minuta.
Sladoled od šumskog voća
Sastojci:
2 zrele banane
1 kašičica ekstrakta od vanilije
1 kašika bademovog mlijeka
pola šoljice zamrznutog šumskog voća
Priprema:
Isto kao i u predhodnom receptu, banane prvo treba narezati i zamrznuti, te ih izvaditi iz zamrzivača pola sata prije dodavanja drugih sastojaka. Kad su banane malo omekšale dodajte pola šoljice zamrznutog šumskog voća, bademovo mlijeko i vaniliju. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine, prelijte u posudu i stavite nazad u zamrzivač na 15-20 minuta da se sladoled stvrdne.