Svi znamo da ono što jedemo ima veliki utjecaj na to kako će naše tijelo izgledati i kako ćemo se osjećati. Također, izbor hrane igra i veliku ulogu u zdravlju naše kože, kose i noktiju. Pripremite se za ljeto uz jednostavne recepte koje će pomoći da unaprijedite svoje zdravlje i svoj izgled
Jogurt juha s lososom i mentom
Sastojci:
Jogurt
Svježi krastavac
Dimljeni losos
Menta
Kopar
So, chili, maslinovo ulje
Orasi, bijeli luk
Voda
Limun ili limeta
Priprema:
Uzmite 100 grama cijelih oraha, pa u blenderu usitnite zajedno s dva čehna bijelog luka i istrganom kriškom hljeba. U dublju zdjelu stavite 660 g tekućeg jogurta i uz njega dodajte 1 dcl maslinovog ulja i sok jednog manjeg limuna. U zdjelu istresite orahe, bijeli luk i hljeb, te na kraju dodajte 300 grama naribanih svježih krastavaca. Posolite i pobiberite po želji. Dobro sve promiještajte, pokrijte prozirnom folijom i stavite u frižider barem 1 sat. Kada želite poslužiti juhu uz nju servirajte i bokal ohlađene obične vode. Količinom vode određujete gustoću juhe pa taj dio najbolje prepustiti gostima da sami odrede kako žele. Kada je hladna juha gotova, prije posluživanja, ukrasite je s tanko rezanim fileom dimljenog lososa, par listova mente i kopra ili komorača. Preko svega na kraju prelijte i malo maslinovog ulja, te slobodno dodajte koje zrno chilija za ljutinu koja će savršeno pasati hladnoj i kiselkastoj juhi od jogurta.
Integralne lazanje s dimljenim lososom
Sastojci:
integralne lazanje
500g očišćenog špinata
2,3 čehna bijelog luka
crveni luk
na vrh noža muškatnog oraščića
200g ricotte
200g dimljenog lososa
jaje
so
biber
maslinovo ulje
Postupak:
Na maslinovom ulju izdinstajte luk i bijeli luk, te dodajte špinat, dok ne poprimi smeđkastu boju. Začinite ga muškatnim oraščićem,solju i biberom. U zdjelu za pečenje prvo stavite sloj špinata, pa kore lazanje pa ponavljajte: špinat-losos-ricotta-lazanje i tako dok ne potrošite sve sastojke. Kad dođete do zadnjeg sloja ricotte, umješajte i jaje i sve zajedno prelijte preko lazanja. Pecite na 180 Celzijevih stepeni, oko 30min.