Slavni chef, Jamie Oliver, koji se trenutno bori s financijskim problemima jer je propao njegov lanac restorana, pokušao je skrenuti misli na nešto lijepo te smislio novi recept inspirisan sinom kraljevskog para, princa Harryja i Meghan Markle. Nova slastica dobila je ime Archie.
– Ovo je bezvremenski klasik – jagode, biskvit, šlag, vanilija. Sjajno ide uz poslijepodnevni čaj – poručio je Jamie Oliver.
Archiejeva kraljevska rolada
Sastojci:
400 g jagoda
6 velikih jaja iz slobodnog uzgoja
200 g sitno mljevenog smeđeg šećera,
kašičica ekstrakta vanilije
limun
150 g oštrog brašna
150 g kvalitetnog džema od jagode
3 kašike sirupa od bazge
štapić vanilije
600 ml slatkog vrhnja
šećer u prahu
7 g liofiliziranih jagoda
3 svežnja svježe mente
Priprema :
Šest jagoda narežite na tanke kriške. Lim dimenzija 35 x 40 cm prekrijte papirom za pečenje te po njemu poslažite tanke kriške jagoda. Stavite lim u hladnu rernu i pustite da se u njoj ugrije na 180 Celzijevih stepeni. Kad rerna postigne željenu temperaturu, izvadite lim s jagodama. Cijela jaja miksajte sa šećerom i ekstraktom vanilije najmanje pet minuta, dok se smjesa ne utrostruči i postane blijeda. U smjesu naribajte koricu limuna, a potom umiješajte brašno. Smjesu prelijte preko jagoda. Pecite 15-ak minuta, odnosno dok ne dobije zlatno-žutu boju. Drugi papir za pečenje pospite kašikom šećera pa pečeni biskvit premjestite na taj papir tako da su jagode prema dolje i zarolajte ga. Sitno narežite preostale jagode, stavite ih u zdjelu s džemom i sirupom od bazge. Sve dobro izmiješajte i pustite da macerira. Slatko vrhnje istucite u šlag sa sjemenkama vanilije i kašikom šećera u prahu. Liofilizirane (freeze-dried) jagode u blenderu usitnite u fini prah. Odrolajte biskvit te na njega namažite mješavinu maceriranih jagoda i većinu šlaga. Zarolajte biskvit pa roladu ukrasite ostatkom šlaga i jagoda, listićima mente i pospite prahom od jagoda.