Vole ih i veliki i mali: Uspavana ljepotica marshmallow jastučići

Piše: Redakcija

Za domaće marshmallowse potrebno je vrijeme da se naprave, ali jednom kad ih probate, više nikada nećete otići u trgovinu po njih, još ukoliko im dodate boju i ukrasite ih kao za princezu, postat će ukusan 

 

NAPRAVITE: 1 kg

VRIJEME PRIPREME: 30 minuta

VRIJEME STAJANJA: 12 sati

VRIJEME SUŠENJA: 12 sati

 

Sastojci

kašika šećera u prahu

kašika kukuruznog brašna (cornflour)

550 g šećera u granulama

12 listova želatine

2 bjelanceta

pola kašičice ekstrakta vanilije

kašika ružine vode

nekoliko kapi pink boje za hranu

Posebna oprema

2 x 20 cm kvadratna tepsija za tortu

šećer u prahu

 

Obrati pažnju!

Smjesa šećernog sirupa bit će poprilično topla, s toga obratite pažnju dok je budete istresali u tepsiju. Nemojte ostaviti bez nadzora i biti sigurni da važe dijete neće posegnuti za zlatkom delicijom prije vremena.

1 U zdjeli pomješajte šećer u prahu i kukuruzno brašno (cornflour) .U tepsiju stavite papit za pečenje, poravnajte ga, te pospite šećerom u prahu.

2 Uzmite 300 ml vode, istresite u veću šerpu, dodajte šećer u granulama i nježno mješajte. Kada se šećer u potpunosti istopio u vodi stavite da se kuha bez mješanja, sve dok temperatura šećera ne bude 127 Celzijevih stepeni na termostatu.

3 U međuvremenu stavite 300 ml vode u drugu šerpu, dodajte listiće želatine i pustite da omekšaju nekoliko minuta. Želatinu stavite na veoma visoku temperaturu i polako mješajte dok se želatina ne otopi. Istresite želatinu u veliku zdjelu za mješanje. U čistoj zdjeli razdvojite belanca i mješajte dok ne dobijete čvrsti snijeg.

4 Kada je šećerni sirup odgovarajuće temperature, lagano ga dodajte u zdjelu sa želatinom, te mješajte sve vrijeme. Dodajte bjelanca i mješajte dok smjesa u potpunosti ne postane bijela. Dodajte pola smjese u drugu zdjelu. U jednu polovinu dodajte ekstrakt vanilije, a u drugu polovinu ružinu vodu i pink boju za hranu. Sve dobro izmiksajte pa istresite u tepsiju svaku smjesu posebno i ostavite da stoji tako 12 sati.

5 Isijecite marshmallowse u klasične kockice kako bi izgledali poput jastučića. Posipajte svaki sa smjesom šećera u prahu i kukuruznog brašna, redajte ih u drugu tepsiju da budu odvojeni jedan od drugog i pustite da se suše 12 sati na sobnoj temperaturi.

Jednostavno ukrašavanje

Za jednostavno ukrašavanje stola za darivanje djeteta, dodajte nekoliko marshmallowsa u češu. Prekrijte samo s papirom i svežite ukrasnom takicom. Također možete marshmallowse staviti u teglice te ukrasiti papirom i simpatičnim natpisima.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti