Po receptu naših baka: Varivo od graha sa teletinom i suhim mesom

Piše: Redakcija

Varivo od graha može se jesti na hiljadu načina: s kuhanim mesom, sa dodatkom kiselog kupusa, uz kuhanu teletinu ili ječam. Sa salatom ili bez grah je gotovo neizostavan u bosanskoj kuhunji. Mi smo se željeli prisjetiti klasičnog recepta s teletinom i suhim mesom i naravno sa nezaobilaznom zaprškom, kakav su pravile naše bake.

Sastojci:

500 g šarenog graha

300 g teletine ili junetine

2 glavice luka

3-4 čehna bijelog luka

3 mrkve

1 konzerva sjeckanog paradajza

2-3 lovorova lista

2-2,5 l vode

2 kocke za goveđu supu

so, biber, vegeta natur

Zaprška:

6 kašika ulja

1 vrhom puna kašika brašna

2 vrhom pune kaškice crvene mljevene paprike

https://www.instagram.com/p/BxDN0NHJy4Z/

Priprema:

Grah stavite u zdjelu i prelijte vodom, pa ga ostavite da stoji preko noći. Sljedećeg dana grah iscijedite pa ga stavite u šerpu s većom količinom vode u kojoj će se kuhati 30 minuta. Nakon kuhanja vodu prospite, a grah procijedite i stavite na stranu do daljnje upotrebe. U jednoj šerpi zagrijte dosta ulja i popržite luk i mrkvu. Dodajte junetinu nasjeckanu na kocke i suho meso pa sve skupa dinstajte 10 minuta. Umiješajte kocke za supu, bijeli luk, lovorov list, grah, paradajz iz konzerve i donalijte 2 litre vode. Sva kuhajte oko dva sata. Povremeno promješajte kako se grah nebi slegao na dno šerpe i po potrebi dodajte još vode. Pred sam kraj napravite zapršku. U tavi zagrijte ulje pa umiješajte brašno i mljevenu papriku. Nakon što su se sastojci sjedinili i grudvice nestale, saspite zapršku u varivo skidajući zapršku iz tave pomoću safta od variva. Dobro promiješajte kako bi se zaprška ravnomjerno raspodijelila. Kuhajte još 2-3 min dok grah ne dobije idealnu gustoću pa servirajte.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti