Turske palačinke punjene špinatom probudit će sva vaša čula

Piše: Redakcija

Sastojci: 

kašika maslinovog ulja,

glavica luka (isjeckana),

250 g špinata,
4 čehna bijelog luka (isjeckan),

muškantni oraščić (nariban),

malo bibera
kašika feta sira,

3 kašike parmezana (nariban),

1 kašika brašna,

1/2 kašike mlijeka

 

Priprema: 

Pomiješajte brašno i sol. Napravite rupu u centru i dodajte 1 kašiku ulja i vode. Rukama mijesite 10 minuta pa tijesto podijelite na četiri loptice. Stavite ih na nabrašnjenu površinu, prekrijte vlažnom krpom da odleži 25 minuta.

Fil: 

Na kašiki maslinovog ulja dinstajte luk i bijeli luk dok ne zažuti. Dodajte špinat, muškatni oraščić, papriku, feta sir, parmezan. Pokrijte i kuhajte sve zajedno tri minute. Posebno izmiješajte brašno i mlijeko, te mješavinu dodajte u posudu gdje kuhate fil neprestano miješajući dok ne dobijete gusti umak. Sklonite s vatre. Podijelite smjesu špinata u četiri jednaka dijela. Na razvaljano tijesto promjera 13 cm po sredini, pravilno rasporedite fil. Preklopite rubove tijesta prema sredini i dobro ih prstima prilijepite. Zagrijte ulje na tavi i pržite jednu po jednu punjenu palačinku dok s obje strane ne poprime zlatnosmeđu boju, pritom pazeći da se ne zalijepe.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti