Kolač od limuna gotov za tren, a sve sastojke već imate u kuhinji

Piše: Redakcija

Zašto ne biste sebe počastili divnim pločicama s limunom koje pristaju uz popodnevnu šoljicu kafe, a njihov postupak pripreme je zaista jednostavan, ali se preporučuje da se poslužuju tek kad su dobro hladni.

Sastojci:

200 g omekšalog putera

550 g šećera

kašičica ekstrakta vanilije

300 g brašna

6 jaja

3 velika limuna

180 ml limunovog soka

Priprema:

Zagrijte rernu na 175 Celzijevih stepeni. Dublju posudu za pečenje premažite puterom. Omekšani puter pomiješajte sa 100 g smeđeg šećera, ekstraktom vanilije i prstohvatom soli. Dodajte 250 g brašna pa izmiksaj u mekano tijesto. Tijesto utisni u pripremljenu posudu za pečenje i pecite 15 – 18 minuta, sve dok ne poprimi zlatnu boju po rubovima. Za to vrijeme pripremite nadjev. Izmiksajte jaja s 400 g smeđeg šećera, koricom tri limuna i sokom limuna. Miješajte sve dok smjesa ne bude glatka, a potom dodajte preostalih 50 g brašna. Izvadite pripremljeni biskvit iz rerne, prelijte nadjevom i vratite u rernu. Pecite još otprilike pola sata, sve dok čačkalica kojom si probola sredinu ne izađe čista. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim premjestite u frižider na dva sata. 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti