Recepti

Znate li zašto je Sakara hrana tako posebna?

Hrana Sakara temelji se na prehrani s potpuno ukusnim i zdravim sastojcima. Riječ je o organskim proizvodima koje možete naručiti ili pak sami pripremiti. Osnivači ovakvog načina života su prijatelji Danielle Duboise i Whitney Tingle, koji su zajedno odrastali u ruralnoj sredini Sedoni u Arizoni. Poručuju da zdrava hrana ne mora nužno biti komplicirana.

Chia palačinke, s kompotom od bobičastog voća i limunovom kremom

Sastojci:

Za kompot od chia bobica:

šoljica malina

šoljica jagoda

kašika sirovog meda

1/3 šoljice chia sjemena

 

Za kremu od limuna:

šoljica sirovog indijskog oraha, potopite preko noći i ocijedite

kašika kokosovog ulja

kašika javorovog sirupa

čajna kašičica ekstrakta čiste vanilije

šoljica soka od limuna

 

Za palačinke:

1/4 šoljice mljevenog lana

1 3/4 šoljice heljde ili bezglutenskog brašna

3 kašičice praška za pecivo

1/4 kašičice sode bikarbone

1/2 šoljice indijskog ili badem mlijeka

3 kašike kokosovog ulja

 

Priprema:

Kompot od chia bobica napravit ćete tako što ćete maline i jagode staviti u lonac na laganu vatru. Dodajte med i lagano dinstajte pet minuta, dok se ne zgusne. Izvadite iz lonca i pomiješajte sa chia sjemenkama i ostavite da se hladi. Limunovu kremu pripremate tako što pomiješate sve sastojke u blenderu i miješajte ih dok smjesa ne bude glatka. Palačinke pripremate tako što ćete sjeme od lana pomiješati s 1 i 1/4 šoljice vode. Pustite da se smjesa veže oko dvije minute. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo zajedno u velikoj zdjeli. Dodajte mlijeko i sjeme lana, pa dobro promiješajte dok tijesto ne postane potpuno glatko. Pecite palačinke pa redajte kao torticu.

 

Salata s narom i sjemenkama konoplje

Sastojci:

Sjemenke bundeve i preljev od limuna:

1/4 šoljice svježeg soka od limuna

1/2 šoljice sirovog ulja od bundeve

kašičica ribanog svježeg đumbira

2 čehna bijelog luka, sjeckani

Himalajska so i svježe mljeveni crni biber

 

Za salatu:

salata, vaša omiljena sorta, izrežite na trake

velika repa, izrezati na trake

krastavac, izrezati na trake

4 male mrkve, izrezane na trake

8 rotkvica, izrezati na trake

svježa metvica

šoljica sjemenki nara

1/4 šoljice sjemenki bundeve

1/4 šoljice sjemenki suncokreta

1/4 šoljice sjemena konoplje

 

Priprema:

Sastojke za preljev dodajte u blender, mješajte s malo soli i bibera sve dok ne postanu glatki. Salatu podijelite na četiri velike zdjele za salatu: repu, krastavac, mrkvu i rotkvice, a zatim dodajte i listove metvice i sjemenke nara. Pomiješajte sjemenke bundeve, suncokreta i konoplje u svaku zdjelicu. Salatu obogatite i s malo preljeva.