Ponedjeljak
Pečena mrkva sa sokom od narandže
Veoma ukusno
Uzmite mlade mrkve, ili ukoliko su veće isijecite ih na pola po dužini, a rernu uključite na 200 Celzijevih stepeni. Mrkvu operite i očistite, zatim je začinite s malo ulja, solju, biberom, pa stavite da se peče. Kada su gotovo pečene prelijte preko njih malo soka od narandže i nastavite peći još 10 minuta. Potrebno je da mrkva bude mekana i karamelizirana. Možete je poslužiti sa zrncima nara ili sjeckanim suhim voćem.
Preporučuje se sa:
Omletom sa špinatom
Prirodnim jogurtom
Kalorija: 320kcal
Utorak
Soja burger sa povrćem
Vegeterijanska opcija
Komade soje skuhajte prema upustvu s pakovanja. U tavi propržite bijeli i crveni luk, dodajte mu naribanu mrkvu, a kada se namirnice omekšaju dodajte paradajz i ribane tikvice. Sve dobro začinite i ostavite da kuha, zatim dodajte 2-3 komada soje i pustite da se kuha još 10 minuta, otprilike da se sva voda iskuha. Kada je kuhano skinite s vatre i dodajte jedno jaje, pa sve dobro izmiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Od smjese napravite male hamburgerčiće i pecite ih u rerni 10 minuta. Kada su gotovi izvadite ih pa redajte prvo jedan komad soje zatim hamburgerčić i na samom kraju još jedan komad soje.
Preporučuje se sa:
S čipsom od artičoke
Kompotom od jabuka bez šećera
Kalorija: 401 kcal
I plava riba i mnogo sunca
I jedno i drugo su veliki izvor vitamina D koji stimulišu imunitet. Takozvani vitamin sunca sintentizira se uglavnom kroz kožu, pa je u toku ljeta potrebno provesti 15-20 minuta na suncu, dok u toku zime oko 1,5 sati. Ukoliko to pak nije moguće, onda morate pojačati vašu ishranu sa sadtojcima koji sadrže vitamin D poput plave ribe, sira, jaja, gljiva…
Srijeda
Juha s prazilukom i kruškom
Michelinove zvezde
Isijecite praziluk, pa ga stavite u dublju tavu da se malo proprži. Začinite ga s malo soli, a zatim istresite malo pilećeg temeljca, te pustite da se kuga desetak minuta. Tavu dodajte kruške isječena na kockice i kuhajte još 20 minuta. Skinite s vatre i izblendajte juhu. Vratite je u tavu pa ukoliko je gusta dodajte još temeljca. Začinite po potrebi i poslužite.
Preporučuje se sa:
Grilovanom ribom
Smoothijem sa papajom od 0% mm
Kalorija: 305 kcal
Četvrtak
Pečurke punjene jajetom od prepelice
Lako i orginalno
Operite pečurke i pažljivo im izvadite stabljiku. Stavite ih u tepsiju tako da unutrašnjost pečurke bude okrenuta ka gore. Napunite ih salamom isjeckanom na kockice pa na vrh stavite jaje od prepelice. Pokrijte tepsiju folijom i pecite 10 minuta na 180 Celzijevih stepeni. Pobiberite, posolite i poslužite.
Preporučuje se sa:
Pilećim prstićima
Obranim jogurtom
Kalorija: 372 kcal
Petak
Kozice sa sosom od bijelog luka
Za gurmane
U zdjelu stavite očišćene kozice i zalijte ih bijelim vinom, zatim dodajte nekoliko kriškica limuna, grančice ruzmarina i neoguljen bijeli luk. Marinirajte sve oko pola sata, a zatim pecite sve dok kozice ne dobiju lijepu boju. Poslužite uz sos od jogurta i bijelog luka, limunom, paprikom i komadićima kopra.
Preporučuje se sa:
Krema od dagnji
Skušom
Kalorija: 345 kcal
Subota
Omlet s šparogama i paradajzom
Za početnike
U zdjelici izmutite dva jajeta s malo soli. Ugrijte tavu, dodajte kašičicu maslinovog ulja i izlijte jaja. Kada se jaje počne skupljati na vrh stavite kuhane šparoge i paradajz izrezan na kolutiće. Kako bi vam bilo što bolje pečeno stavite poklopac na tavu i jaje nemojte prevrtati, kako bi ostao isti oblik. Ovakav omlet možete napraviti i sa drugim povrćem kao što su brokule, pečurke, itd.
Preporučuje se sa:
Blitva s paprikom
Pečenom jabukom
Kalorija: 401 kcal
Nedjelja
Salata od špinata i jabuka
Veoma kompletan
Istiće svježeg špinata pomješajte s pola jabuke, narezane na tanke kriškice, dodajte isjeckani koziji sir, korintsko tijesto i sjeckane orahe. Za dresing vam može poslužiti malo senfa i ocata.
Preporučuje se sa:
Čašom soka od paradajza
Malo tabasko sosa
Jogurtom zaslađenim cimetom
Kalorija: 297 kcal
Šta jesti nakon prve sedmice
DORUČAK
Unositi od 300 do 400 kalorija. Ponavljati doručak samo s drugim namirnicama.
RUČAK
Moraju sadržavati između 400 i 600 kalorija. Kombinirajte sirovo i kuhano povrće sa žitaricamai lakim proteinima poput ribe, piletine, mahunarki i jaj, a voće koristite kao desert.
VEČERA
Ona zauzima oko 450 kalorija, a kao prioritet uzimaju se biljni namazi i laki proteini.
MEĐU OBROCI
Poželjni su orašasti plodovi i malo tune
Više savjeta možete pronaći na www.azra.ba