Dobra hrana: Mogu li pojesti tost dok sam na dijeti?

Piše: Redakcija

 

Mogu li uzeti tost dok sam na dijeti?

Naravno da možeš

Potrebno je da doručak bude zdrav, a tost je bolja opcija od slatkih žitarica ili kolačića. Ključ je u tome da samo dobro odaberete sastojke.

Baza je dobar hljeb

Birajte što više moguće integralni hljeb. To će dovesti do toga da se ugljikohidrati sporije razgrađuju i brže ćete biti siti, a za pojavu gladi trebat će više vremena.

Šta staviti na tost

Osnovna komponenta treba da bude voće i povrće koje sadrži jako malo kalorija. Možete dodati i neke proteinske namirnice poput jaja, dimljenih pilećih prsa ili pak humusa, a također možete staviti neke od zdravih masti kao što je avokado.

Šta ukloniti s liste

Izbjegavajte sastojke lošeg kvaliteta kao što je kikiriki namaz, puter, te sireve koji sadrže velike količine masti.

Ne zbrajate kalorije: !oprez!

Baza: Ne stavljajte debeli sloj maslaca ili sirnih namaza ni za okus ni za višak kilograma.

Med ili sirup: Ako ste pohlepni ipak pazite s prevelikim curenjem meda kojim zaljevate tost. Imajte na umu da svaka kašima ima više od 60 kalorija.

 

Azrin savjet više:

DOBRO KOMBINIRAJTE NAMIRNICE

Cilj je da zdrave namirnice budu dobro uravnotežene. Na primjer, ukoliko koristite losos dodajte mu paradajz i zelenu salatu, umjesto avokada ili maslinovog ulja, jer iako sve nabrojane namirnice imaju zdrave masti, njihov iznos kalorija je visok.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti