Odličan recept za tortilje

Piše: Redakcija

Sastojci (za 16 komada):

– 3 šoljice brašna: 2 oštrog, 1 glatkog (1 šoljica = 250 ml)
– 1 čajna kašičica soli
– 1 čajna kašičica praška za pecivo
– 1/3 šoljice maslinovog ulja
– 1 šoljica tople vode

Priprema: Pomiješajte suhe sastojke u zdjeli, zatim dodajte toplu vodu i maslinovo ulje te umijesite tijesto. Treba ga mijesiti dok se svi sastojci dobro ne povežu, što traje 3-4 minute. Zatim tijesto formirajte u kuglu te razdijelite na pola, potom dobivene kugle ponovno prepolovite i nastavite tako sve dok ne dobijete 16 jednakih kuglica, veličine marelice. Kuglice prekrijte čistom krpom te ih pustite 15 minuta da odmore.

Zagrijte tavu, obična teflonska za palačinke najbolji je izbor. Tavu ne treba mastiti. Na dobro pobrašnjenoj površini razvucite kuglicu u tanak krug, promjera 15-16 centimetara, odnosno prema veličini vaše tave. Tijesto bi trebalo biti što tanje, imajte na umu da se ono stisne čim ga stavite na dobro zagrijanu tavu. Pecite na laganoj vatri i nikako ne predugo. Trik je u tome da kada vidite da se na tortilji s donje strane počinju stvarati mjehurići, pričekajte još 10-ak sekundi pa je preokrenite i pecite još 30-ak sekundi i s druge strane.

“Pravilno ispečena tortilja trebala bi imati svijetlo smeđe mrljice te biti savitljiva i meka.”

Svaku ispečenu tortilju odmah stavite na tanjir i prekrijte alu folijom ili ih, pak, slažite u najlonsku vrećicu kako bi zadržale svoju mekoću. Ovakve domaće tortilje bez aditiva „izdržat“ će 24 sata u dobro zatvorenoj plastičnoj vrećici ili posudi. Naravno da ih možete i zamrznuti, no da se ne bi u zamrzivaču priljepile jedna uz drugu, između njih stavite komad papira za pečenje. Tako možete izvaditi svaki komad zasebno te ga zagrijati u mikrovalnoj. Nadjenite s kombinacijom po želji.

(Izvor: She.hr)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti