Moćna zamjena za rižu koja ide uz sve

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/BvgwW76FwdN/

Apsolutni hit u svijetu kulinarstva postala je namirnica bulgur, koja predstavlja savršen spoj najboljeg koje dolazi preradom nekoliko vrsta žitarica. O njihovoj hranljivosti govore mnogi nutricionisti koji dodaju da bu bulgur trebali što češće koristiti u našoj ishrani. Proces nastanka vrši se natapanjem i sušenjem različitih vrsta žitarica, a zatim i njegovim lomljenjem te korištenjem u različitim tipovima jela.

View this post on Instagram

Sofralarımızın olmazsa olmazı bulgur pilavını bu defa yeşil mercimek ile tatlandırdık. Klasik bulgur pilavına güzel bir alternatif olacak. MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI Malzemeler: 2 su bardağı pilavlık kalın bulgur 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek 4 su bardağı sıcak su (Et ya da tavuk suyu öneririm) 25 gr tereyağı 2 adet orta boy kuru soğan 4 yemek kaşığı zeytinyağı 1 çay kaşığı tuz, karabiber Yapılışı Tereyağını orta boy geniş bir tencerede kızdırıp yıkanmış ve süzülmüş bulguru ekleyin. Bir tahta kaşıkla 4-5 dakika karıştırarak kavurun. Kalan 2 bardak suda bulguru bekletip, süzün. Haşlanmış mercimek, tuz, karabiber ve 3 su bardağı sıcak suyu ilave edip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pilav suyunu çekinceye kadar pişirin. Diğer taraftan soğanları soyup yemeklik incecik doğrayın. Bir tavaya zeytinyağını koyup soğanları katın. Sürekli karıştırarak en az 8-10 dakika kavurun. Kavrulmuş soğanı yağ ile birlikte bulgur pilavına ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp 15 dakika dinlendirin. Sıcak servis yapın. İsterseniz üzerine bol maydanoz veya dereotu da ekleyebilirsiniz. . . . . . . . #sahraplaanadolutatları #anadolutatları #anadolu #sahrapsoysal #pilav #bulgur #sunum #lezzet #tarif #yemek

A post shared by Sahrap Soysal Tarifleri (@sahrapsoysaltarifleri) on

Svoje porijeklo vodi sa mediterana gdje se u ovakvom obliku u ishrani koristi gotovo 4 hiljade godina, pa je mnogi smatraju prvom namirnicom koja u sebi sadrži sve potrebne vitamine i minerale. Čak ju je i kineski car Shen Nung nazvao svetom žitaricom zbog svoje izuzetne hranljivosti i energije koju je davala njegovoj mnogobrojnoj armiji.

U prodaji je najčešće možemo pronaći radnjama zdrave hrane i ljekovitog bilja, gdje dolazi u obliku smeđih granula kao instant mekša pšenica, ili u zrnastom obliku. Veoma lako se priprema, zbog čega je sve više prisutna na trpezama širom svijeta. Obično se potapa u toploj vodi oko gdje bi terbalo da odstoji oko 20 minuta, a može se kuhati i kao bilo koje drugo povrće poput mahunarki. Svjetski restorani uvrstili su ovu namirnicu kao dodatak brojnim salatama kao i prilog koji sjajno ide uz meso ili ribu, a omiljena je i među vegeterijancima.

Često se koristi kao zamjena za rižu, a sjajno pristaje i uz voćne salate ili kao dodatak kolačima. Obzirom da se proizvodi od cijelih zrna žitarica, bulgur predstavlja sjajan izvor bjelančevina i proteina koji pomažu u regulisanju krvnog pritiska i čišćenja krvnih sudova.

Pročitajte još