Do sada niste imali priliku probati kolač s čokoladom i tikvicama, sada je prava prilika. Ukusan je i obogatit će sva vaša čula.
Sastojci:
za 10 osoba
180 gr smeđeg šećera
240 gr brašna
60 gr kakaa
1 kas sode bikarbone
1/2 kesice praška za pecivo
Prstohvat soli
kašika ekstrakta vanilija
kašika kafe (granula) ili 2 kašike obične crne kafe
100 gr putera
160 gr čokolade
šećer za posipanje
3 jaja
1 i po tikvica
Priprema:
Zagrijte rernuna 180 Celzijevih stepeni. Pomješate brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi pomješajte puter i šećer dok ne postane pjenasto. Dodati vaniliju, kafu, jaja i dobro mutiti poslje svakog dodavanja. Pomješati tikvice, čokoladnu i trećinu smjese od brašna. Dodati ostatak smjese brašna u smjesu od jaja i vanilije. Mutiti dok se sve fino ne sjedini. Toj smjesi dodati smjesu od tikvica i mješati špatulom, ne mikserom. Izlijte u tepsiju, peci otprilike 40 do 55 minuta, zavisno od rerne, a kada je gotovo pospite istopljenom čokoladom.