OKRUGLE KROFNE POZNATIJE KAO DONUTSI S MASCARPONEOM
Vrijeme pripreme: 30-ak minuta
Za 15 krofni
- 2 jaja
- 15 dag šećera
- 2 kašike ruma
- 1,8 dag ulja
- korica 1 nešpricanog limuna
- 12,5 dag mascarponea
- 47,5 dag prosijanog brašna
- 2 kašike praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
- ulje za prženje
- štaub šećer – za posipanje
- šarene šećerne ili čokoladne mrvice – za ukras (prema želji)
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto pa oblikujte kuglu. Režite ga nožem na komade pa od svakog komada oblikujte valjak čije krajeve spojite u krug tako da dobijete okrugle krofne. Svaku krofnu stavite na kockicu masnog papira. U tavi zagrijte ulje pa ih zajedno s masnim papirom stavljajte u vruće ulje. Nakon nekoliko sekundi izvadite masni papir, a krofne pržite nekoliko sekundi, prvo jednu pa drugu stranu. Vadite ih na papirnu salvetu pa još vruće pospite štaub šećerom i ukrasite prema želji šarenim šećernim ili čokoladnim mrvicama.