Ljubitelj ste čokolade? Ovom receptu niti jedan čokoljupac ne može odoljeti. Ispropajte ga
Sastojci:
Biskvit
4 jaja
10 dkg šećera
20 dkg putera
10 dkg čokolade za kuhanje
4 kašike brašna
prašak za pecivo
Krema
0,5 l slatkog vrhnja
20 dkg čokolade za kuhanje
kašika šećera
Priprema:
Žumanjke i šećer umutiti, dodajte istopljeni puter i čokoladu, brašno pomješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bjelanaca. Bjelanjke mješajte lagano ne mikserom. Pecite u tepsiji na 180 Celzijevih stepeni, te provjerite čačkalicom da li je pečeno. Slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijte na laganoj vatri mješajući polagano, dok ne provri. Pečeni biskvit izbockajte viljuškom na nekoliko mjestai dok je još topao prelijte mlakom kremom. Krema je dosta rijetka ali je ne treba dodatno miksati ili bilo šta drugo dodavati u nju, jer će se za nekoliko sati provedenih u frižideru stisnuti. Kolač prvo ohladite na sobnoj temperaturi a potom ga stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne krema. Kolač možete dekorisati naribanom čokoladom ili pak šećerom u prahu.