Dobra hrana: Sve što niste znali o pasti

Piše: Redakcija

Pasta je nastala u Italiji, a sada je rasprostranjena širom svijeta te postala nezamjenljiva namirnica u svakoj kuhinji. Najčešće je pripremaju oni koji su u nedostatku vremena, a zasigurno je omiljeno jelo i djece tako i odraslih. Ko bi rekao da se od sasvim običnih sastojaka poput brašna, vode i jajeta može napraviti tako zanimljiva namirnica koja može imati na stotine različitih oblika. Kao prilog pasti (tjestenini) možete dodati špinat, paradajz, chilli sos, ribu i druge kako tečne tako i suhe sastojke.

Tipovi paste

Suha pasta

Ona je najviše rasprostranjena, ali masovna proizvodnja ne znači manju kvalitetu proizvoda. Neka od najboljih pasta jeste ona koja je osušena i upakovana.

Svježa pasta

Je savitljiva i mekana. Prilikom kuhanja ima bolji kvalitetu nego sušena pasta.

Pasta s jajima

Može se pronaći i svježa i suha, a pravi se s jajima i brašnom. Obično se ova pasta pravi kod kuće i koristi se svježa.

Integralna pasta

Se pravi s dijelom integralnog brašna i jednakim dijelom bijelog brašna, kako bi okus bio što bolji.

Aromatizirana pasta

U standardne sastojke ubacuje arome i boje koje se dobivaju iz špinata, paradajza, bosiljka, čilija ili pak lignje.

Duga pasta

Može doći u užim i širim trakama. U šire trake se ubrajaju lazanje, fetucine i papardele. U uže se ubrajaju zasigurno špagete koje se najčešće prave s vrhnjem za kuhanje, paradajz sosu ili pak bešamel umaku.

Tanji pramenčići

Ubrajaju špagete i nudle. Ukoliko ne želite da vaš obrok izgleda previše težak poigrajte se s jednostavnim sastojcima poput maslinovog ulja ili svježe pripremljenog pesto sosa.

Kratka pasta

Moguća je u svim oblicima i veličinama. Makarone su naprimjer idealne za pečenje, dok su s druge strane tipovi paste kao što su pene i fusil bolji ukoliko ih samo skuhate i pomješate s nekim od umaka koje ste pripremili. Također uz ovu vrstu paste možete dodavati meso, povrće, ali ukoliko želite slatko-slanu varijantu možete dodati i pojedino voće.

Punjena pasta

Tortelini, ravioli, ali i bosanske klepe su najbolje uz dobro kuhano vrhnje ili paradajz sos. Ovakva pasta je ukusna i samo skuhana te prelivena maslinovim uljem, svježim biljem i parmezanom.

 

https://www.instagram.com/p/BubNZcjAk6o/

Kako do perfektne paste

Stavite vodu u veliku šerpu i pustite da kuha, dodajte so, a kasnije i pastu. Pripazite da ima dovoljno vode koja kuha kako bi se pasta u šerpi mogla kretati. Probajte jedan komadić paste. Gotovo je onda kada je pasta kuhana do pola- al dente. Prije cjeđenja sačuvajte malo vode u kojoj se kuhala pasta

kako biste je dodali u umak koji želite pripremiti. Pastu nikada nemojte stavljati pod mlaz hladne vode jer ćete na taj način sprati ostatke brašna s paste koji poboljšavaju njen okus.

 

Frittata od ostatka tjestenine

Za pripremu potrebno 20 minuta

Sastojci:

kuhana tjestenina

2 dl maslinovog ulja

50 g parmezana

2 luka

3 jaja

1 dl nemasnog mlijeka

2 kašike peršuna

2 kašike bosiljka

prstohvat soli

prstohvat bibera

1 paradajz

 

Priprema:

1. Na vatri zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani luk i kuhajte 10-ak minuta, dok ne porumeni. Premjestite u manju posudu i ostavite da se hladi.

2. U zdjeli izmiješajte mlijeko i jaja, dodajte luk, sir, peršun, bosiljak, sol i biber pa stavite skuhanu tjesteninu.

3. Dobro zagrijte tavu pa dodajte smjesu s tjesteninom i podjednako rasporedite. Ostavite da se kuha 2-3 minute, zatim okrenite na drugu stranu. Ponovite nekoliko minuta dok tjestenina ne porumeni.

4. Uzmite tanjir, stavite preko tave i preokrenite. Prije posluživanja možete ukrasiti bosiljkom, aceto balsamicom, sirom i paradajzom, narežite pa poslužite toplo.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti