Recepti

Dobra hrana: Sve što niste znali o pasti

Pasta je nastala u Italiji, a sada je rasprostranjena širom svijeta te postala nezamjenljiva namirnica u svakoj kuhinji. Najčešće je pripremaju oni koji su u nedostatku vremena, a zasigurno je omiljeno jelo i djece tako i odraslih. Ko bi rekao da se od sasvim običnih sastojaka poput brašna, vode i jajeta može napraviti tako zanimljiva namirnica koja može imati na stotine različitih oblika. Kao prilog pasti (tjestenini) možete dodati špinat, paradajz, chilli sos, ribu i druge kako tečne tako i suhe sastojke.

Tipovi paste

Suha pasta

Ona je najviše rasprostranjena, ali masovna proizvodnja ne znači manju kvalitetu proizvoda. Neka od najboljih pasta jeste ona koja je osušena i upakovana.

Svježa pasta

Je savitljiva i mekana. Prilikom kuhanja ima bolji kvalitetu nego sušena pasta.

Pasta s jajima

Može se pronaći i svježa i suha, a pravi se s jajima i brašnom. Obično se ova pasta pravi kod kuće i koristi se svježa.

Integralna pasta

Se pravi s dijelom integralnog brašna i jednakim dijelom bijelog brašna, kako bi okus bio što bolji.

Aromatizirana pasta

U standardne sastojke ubacuje arome i boje koje se dobivaju iz špinata, paradajza, bosiljka, čilija ili pak lignje.

Duga pasta

Može doći u užim i širim trakama. U šire trake se ubrajaju lazanje, fetucine i papardele. U uže se ubrajaju zasigurno špagete koje se najčešće prave s vrhnjem za kuhanje, paradajz sosu ili pak bešamel umaku.

Tanji pramenčići

Ubrajaju špagete i nudle. Ukoliko ne želite da vaš obrok izgleda previše težak poigrajte se s jednostavnim sastojcima poput maslinovog ulja ili svježe pripremljenog pesto sosa.

Kratka pasta

Moguća je u svim oblicima i veličinama. Makarone su naprimjer idealne za pečenje, dok su s druge strane tipovi paste kao što su pene i fusil bolji ukoliko ih samo skuhate i pomješate s nekim od umaka koje ste pripremili. Također uz ovu vrstu paste možete dodavati meso, povrće, ali ukoliko želite slatko-slanu varijantu možete dodati i pojedino voće.

Punjena pasta

Tortelini, ravioli, ali i bosanske klepe su najbolje uz dobro kuhano vrhnje ili paradajz sos. Ovakva pasta je ukusna i samo skuhana te prelivena maslinovim uljem, svježim biljem i parmezanom.

 

View this post on Instagram

🍃Pasta with tomato & cream sauce🍃 . I made one of my childhood favorites a few days ago: pasta with a cream & a tomato sauce 🍝 Didn't realize how fancy this dish was until I had to make it on my own and cook two sauces at the same time😋👀 For the tomato sauce I made my "quick & easy basic tomato sauce" recipe from the blog🍃 & for the cream sauce you'll need: •1 small onion, very finely chopped •3 tbsp. vegan butter •2 tbsp. flour •150ml vegetable broth •250ml unsweetend plantbased milk (I like to use oat milk) •1 tsp. dried oregano •2 tbsp. Nutritional yeast •Salt and pepper •1 tsp. sugar •1 tsp. lemon juice This recipes makes two portions – enough for ca 200-250g pasta . . 📸:@beferox . . Melt 2 tbsp. vegan butter in a saupan over medium heat. Add very finely chopped onion and cook for about 2 minutes or until onion becomes translucent Add another tablespoon of butter. Once the butter is melted, whisk in 2 tbsp flour. Add vegetable broth and oat milk and whisk everything together until smooth Then, turn up the heat to high, add oregano, nutritional yeast, a pinch of pepper, sugar and lemon juice and continue whisking until the sauce starts to boil Once the sauce is boiling, turn off the heat, whisk for a few more seconds and add more salt if needed Enjoy!🍃 . . . #vegan #veganfood #veganfoodie #veganfoodshare #vegetarisch #veganpasta #vegandinner #veganeats #healthyfood #plantbased #plantbasedfood #veganpower #plantbaseddiet #vegangermany #veganiseasy #whatveganseat #bestofvegan #vegandeutschland #vegansofgermany @bestofvegan @veganvultures @worldwideveganfood #dairyfree #veganinspiration #veganism #eathealthy #veganlife #veganlifestyle #vegansofig #pasta

A post shared by 🍃Organic superfoods (@fullyorganics) on

Kako do perfektne paste

Stavite vodu u veliku šerpu i pustite da kuha, dodajte so, a kasnije i pastu. Pripazite da ima dovoljno vode koja kuha kako bi se pasta u šerpi mogla kretati. Probajte jedan komadić paste. Gotovo je onda kada je pasta kuhana do pola- al dente. Prije cjeđenja sačuvajte malo vode u kojoj se kuhala pasta

kako biste je dodali u umak koji želite pripremiti. Pastu nikada nemojte stavljati pod mlaz hladne vode jer ćete na taj način sprati ostatke brašna s paste koji poboljšavaju njen okus.

 

Frittata od ostatka tjestenine

Za pripremu potrebno 20 minuta

Sastojci:

kuhana tjestenina

2 dl maslinovog ulja

50 g parmezana

2 luka

3 jaja

1 dl nemasnog mlijeka

2 kašike peršuna

2 kašike bosiljka

prstohvat soli

prstohvat bibera

1 paradajz

 

Priprema:

1. Na vatri zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani luk i kuhajte 10-ak minuta, dok ne porumeni. Premjestite u manju posudu i ostavite da se hladi.

2. U zdjeli izmiješajte mlijeko i jaja, dodajte luk, sir, peršun, bosiljak, sol i biber pa stavite skuhanu tjesteninu.

3. Dobro zagrijte tavu pa dodajte smjesu s tjesteninom i podjednako rasporedite. Ostavite da se kuha 2-3 minute, zatim okrenite na drugu stranu. Ponovite nekoliko minuta dok tjestenina ne porumeni.

4. Uzmite tanjir, stavite preko tave i preokrenite. Prije posluživanja možete ukrasiti bosiljkom, aceto balsamicom, sirom i paradajzom, narežite pa poslužite toplo.