Dobra hrana: Noodle

Piše: Redakcija

Ljubitelj ste ove ukusne i jednostavne namirnice? Onda je ovaj recept upravo za vas. Zahvaljujući njemu, naučit ćete sve što do sada niste znali o noodlama. Noodle rezanci zauzimaju centralnu poziciju u kulinarstvu. Nedavno su arheolozi otkrili da su noodle nastale u Kini prije čak 4000 godina, te se stoga smatraju najstarijim rezancima na svijetu. Sumnjamo da je kuhar koji ih je izmislio mogao naslutiti da će upravo njegovi skromni prutići slijediti put svile, te proputovati kako Istočno tako i zapadno po kuhinjama širom svijeta. Iako su noodle nekada smatrane skromnim obrokom, danas nema ništa skromno u vezi s rezancima. Omiljena namirnica u svakoj kuhinji je zbog svoje raznolike primjene stekla celebrity status.

ZNATI KAKO

– Svježe noodle moraju biti u frižideru nakon kupovine što je prije moguće, jer mogu fermentirati. Uvijek provjerite njihov datum upotrebe prije korištenja. Sušeni rezanci imaju duži rok trajanja, pod uslovom da se čuvaju u neotvorenim pakovanjima ili u hermetički zatvorenim kesicama. Ovako sačuvani rezanci noodli mogu biti pohranjeni i po nekoliko mjeseci na policama.

– Mnogi tipovi suhih noodli, suhe riže, sjemenki od tikve ili suncokreta se pretvaraju u pahuljaste komadiće prilikom prženja u vrelom ulju, a zatim se koriste kao glavni sastojak ili dekoracija za glavno jelo. Rezanca noodli se također mogu ispržiti i nakon kuhanja u dubokom ulju pa često tako posluže kao dekoracija poput jestivih zdjelica ili čašica, koje kasnije punite određenim namirnicama.

– Pratite uputstvo s pakovanja prilikom namakanja noodli. Neke varijante mogu postati bezukusne ili pak fermentirati ukoliko se namakaju previše dugo.

– Mnoge riječi poput soba, udon, ramen, mee, hway theow, metn, samo su neka od imena koja, ukoliko biste ih preveli, označavaju druge nazive za noodle. Kada pogledate recepte ili menije u restoranima, vidjet ćete mnogo drugih naziva za noodle u jelima koje vam serviraju. Ukoliko vidite jelo s nazivom yum wun sen, zoru-soba, meek rob ili kway teow, automatski ćete znati da je jelo s noodlama.

– Ukoliko ne možete naći noodle s nazivom koji ste vidjeli u receptima, uvijek postoje alternativne varijante. Pronađite bilo koje pakovanje noodli, ali vam mogu i špagete ponekad pomoći. Bitno je samo da sadrže slične sastojke i da imaju isto vrijeme kuhanja kao i noodle u receptima. Ukoliko pratite slične sastojke kao što je pšenično brašno, rižino brašno, suhe ili svježe sastojke, onda ništa ne bi trebalo da utječe na krajnje rezultate.

– Neočekivani gosti?  Ukoliko vam dođu nenajavljeni gosti, bilo da je u pitanju porodica ili prijatelji, uvijek ih možete iznenaditi ukusnim noodlama. Možete ih napraviti kao supu, ali i glavno jelo. Kao supu pripremite s malo više vode i povrća, dok kao glavno jelo možete poslužiti uz meso i povrće.

Noodle s povrćem

Sastojci:

125 g suhih noodli

170 g svježih brokula

kašika susamovog ulja

kašika rižinog sirćeta

2 kašike soja sosa

glavica bijelog luka

svežanj svježeg peršuna

100 g parmezana

so

biber

Priprema:

  1. U velikoj šerpi stavite vodu i u nju so, pa pustite da prokuha. U vodu stavite brokule a nakon nekog vremena dodajte i noodle.
  2. Dok se noodle kuhaju, za to vrijeme pripremite dressing. U zdjelicu stavite susamovo ulje, rižino sirće, soja sos, isjeckan peršun, dobro izgnječen bijeli luk, so i biber. Sve to dobro pomiješajte, a, ukoliko ste ljubitelj kiselkastog okusa, u ovaj dresing možete dodati i malo limunovog soka.
  3. Kada su noodle i brokule gotove, iscijedite ih i stavite pod mlaz hladne vode. Stavite ih u veliku zdjelu, prelijte dresingom i sve dobro izmiješajte. Servirajte u duboke tanjire i dodajte ribani parmezan te malo peršuna za dekoraciju.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti