Recepti

Dobra hrana: Uživajte u ukusnom rolatu od špinata i sira

Sastojci za koru od špinata:

2 kašike putera,

1 čehno bijelog luka,

150 g špinata (blanširanog, ocijeđenog, nasjeckanog),

4 žumanjca,

malo soli,

bibera i muškatnog oraščića,

4 bjelanjca

 

Za nadjev:

150 g suhog mesa,

250 g krem-sira, čvršćeg,

1 struk prase, bijeli dio,

2 manja paradajza

 

Priprema: Na zagrijanom puteru kratko propržiti nasjeckani bijeli luk. Zatim dodati špinat, izmiješati i začiniti. Masu ohladiti i umiješati žumanjca. U dubljoj uskoj posudi s malo soli veoma čvrsto umutiti bjelanjca, najjačom brzinom. Ram za pečenje razvući na navedenu veličinu i staviti ga na pleh prekriven papirom. Rernu zagrijati na 190 Celzijevih stepeni. Sada pažljivo umiješati prvo 3-4 kašike snijega od bjelanjaca u masu od špinata, a onda dodati i preostalu količinu. Sve pažljivo izmiješati. Masu istresti na pleh, poravnati i peći 10-12 minuta. Gotovu koru izvaditi, prebaciti je na papir za pečenje i prekriti je vlažnom krpom. Kada se ohladi, poredati tanke kriške mesa, zatim premazati krem-sirom izmiješanim sa sitno nasjeckanom prasom. Onda preko sira do pola, poredati tanke šnite paradajza, i sve urolati.