Recepti

Dobra hrana: Samo najbolje u šerpu

Hladne dane gotovo je nemoguće zamisliti bez nekog toplog jela na kašiku. To nam je bio dovoljan povod da samo za vas pronađemo nekoliko ukusnih recepata koji će vas okrijepiti i dati vam dovoljno energije da se vaš organizam ponovo zagrije.

Varivo od mahuna sa teletinom

Sastojci:

1 kg zelenih ili žutih mahuna

600 g teletine ili junetine

2 glavice crvenog luka

3-4 veće mrkve

3 velika ili 5 malih krompira

4-5 čehna bijelog luka

1 konzerva sjeckanog paradajza

2 kocke za goveđu supu

1-1,5 l vode

so, biber, mljevene crvene paprike

svježe ili zamrznuto začinsko bilje

Priprema:

Odrežite krajeve mahuna i operite ih dobro, pa ih istrgajte na komade od 4-8 cm dužine. Ogulite mrkvu, luk i krompir, pa ih isijecite na kockice. Zagrijte veliki lonac s dosta putera i propržite prvo luk i mekvu, pa kasnije dodajte meso i sve još malo propržite. Dodajte sjeckani paradajz i kocke za goveđu supu, dopunite s 500 ml vode, stavite poklopac i kuhajte na najjačoj vatri oko 15 minuta. Dodajte mahune, krompir i sitno isječen bijeli luk i dopunite s još pola litra vode. Vratite poklopac, prokuhajte ponovo, a zatim smanjite vatru i kuhajte oko 1 sat.Na samom kraju začinite solju, biberom i mljevenom paprikom te začinskim biljem.

Kupus Kalja

Sastojci:

1 glavica kupusa

500 g mesa (junetine, govedine ili teletine)

2 glavice luka

4 čehne bijelog luka

3 mrkve

3-5 krompira

1 konzerva sjeckanog paradajza

2 l vode

so, biber, crvena paprika u prahu, kim, 3-4 lovorova lista, peršun, vlasac

Priprema:

Odstranite vanjske listove kupusa i prepolovite ga. Odstranite korijen i izrežite kupus na komade srednje veličine. Crveni i bijeli luk izrežite na sitne kockice, dok mrkvu, krompir i meso izrežite na komade srednje veličine. U većem loncu zagrijte puter i ispržite luk dok ne poprimi lijepu boju. Dodajte bijeli luk,mrkvu i meso, pa sve malo prodinstajte. Postepeno dodajte kupus pa paradajz i lovorov list. Stavite poklopac i dinstajte oko 15 minuta. Dopunite s 1 litrom vode i kuhajte 45 minuta. Nakon tog vremena dodajte krompir, stavite poklopac i kuhajte još sat vremena. Sve začinite solju, biberom, paprikom u prahu, kimom i začinima kao što su vlasac i peršun.

Juneća čorba sa povrćem

Sastojci:

500 g junetine

2 glavice luka

3-5 čehna bijelog luka

3 mrkve

3-4 krompira

2 kašičice koncentrata od paradajza

1-2 kocke za goveđu supu

1,5 l vode

200 g graška

so, biber

crvena mljevena paprika, vegeta

Priprema:

Mrkvu izrežite na kolutove, krompir na malo krupnije, a crveni i vijeli luk na sitne kocke. U jednoj šerpi zagrijte ulje i propržite prvo crveni i bijeli luk pa dodajte meso. Dodajte mrkvu, koncentrat paradajza i kocke za supu. Na samom kraju stavite krompir i dinstajte oko 2 minute. Ulijte vodu, stavite poklopac i pustite da prokuha. Nakon što je čorba prokuhala, smanjite vatru i kuhate 2 sata. Pred sam kraj kuhanja, dodajte zamrznuti grašak kojem je potrebno 10 minuta da se skuha. Sva začinite solju, biberom, paprikom u prahu i vegetom.

Varivo od graha sa teletinom i suhim mesom

Sastojci:

500 g šarenog graha

300 g teletine ili junetine

2 glavice luka

3-4 čehna bijelog luka

3 mrkve

1 konzerva sjeckanog paradajza

2-3 lovorova lista

2-2,5 l vode

2 kocke za goveđu supu

so, biber, vegeta natur

Zaprška:

6 kašika ulja

1 vrhom puna kašika brašna

2 vrhom pune kaškice crvene mljevene paprike

Priprema:

Grah stavite u zdjelu i prelijte vodom, pa ga ostavite da stoji preko noći. Sljedećeg dana grah iscijedite pa ga stavite u šerpu s većom količinom vode u kojoj će se kuhati 30 minuta. Nakon kuhanja vodu prospite, a grah procijedite i stavite na stranu do daljnje upotrebe. U jednoj šerpi zagrijte dosta ulja i popržite luk i mrkvu. Dodajte junetinu nasjeckanu na kocke i suho meso pa sve skupa dinstajte 10 minuta. Umiješajte kocke za supu, bijeli luk, lovorov list, grah, paradajz iz konzerve i donalijte 2 litre vode. Sva kuhajte oko dva sata. Povremeno promješajte kako se grah nebi slegao na dno šerpe i po potrebi dodajte još vode. Pred sam kraj napravite zapršku. U tavi zagrijte ulje pa umiješajte brašno i mljevenu papriku. Nakon što su se sastojci sjedinili i grudvice nestale, saspite zapršku u varivo skidajući zapršku iz tave pomoću safta od variva. Dobro promiješajte kako bi se zaprška ravnomjerno raspodijelila. Kuhajte još 2-3 min dok grah ne dobije idealnu gustoću pa servirajte.