Dobra hrana: Patlidžan kakav još niste probali

Piše: Redakcija

Patlidžan je ukusna i zdrava namirnica koja se može pripremiti na bezbroj načina; kao prilog, umak, a nerijetko i kao grickalica. Može se kombinirati s jajima, sirom, biti zapečen ili pak punjen. Za vas smo izdvojili nekoliko zanimljivih recepata koje do sada možda niste imali priliku probati.

Patlidžan kao Parmigiana

Sastojci:

2 velika patlidžana

200 mozzarelle

300 g soka od domaćeg paradajza (passata)

maslinovo ulje

so

Priprema:

Patlidžane izrežite na kriške debljine pola centimentra, pospite solju i ostavite barem pola sata. Pleh za pečenje obložite masnim papirom i premažite maslinovim uljem. Patlidžane prebrišite kuhinjskim ubrusom i poredajte u pleh. Pecite na 200 Celzijevih stepeni oko 15 minuta. Okrenite pa premažite pastom i pospite natrganom mozzarelom, na svaku krišku stavite i listić bosiljka, pa poprskajte maslinovim uljem i vratite nazad u rernu. Pecite kratko dok se sir ne istopi. Redajte kriške jednu na drugu pa ih poslužite i na vrh dodajte još jedan listić svježeg bosiljka.

Bruschette s čipsom od patlidžana

Sastojci:

1 kg tosta

patlidžan srednje veličine

3-4 kašike ajvara

4-6 čehna bijelog luka

maslinovo ulje

balzamični ocat

so, biber

Priprema:

Bijeli luk sitno nasjeckajte i pomiješajte s maslinovim uljem. Patlidžan narežite na što tanje kriške, posolite i pobiberite. Pustite ih da malo odstoje kako bi pustili vodu, a potom ih iscijedite. Pleh za pečenje premažite maslinovim uljem, poredajte kriške patlidžana i pecite na 275 Celzijevih stepeni, dok ne postanu hrskave. Redajte ih u zdjelu a svaki red premažite balzamičnim octom i maslinovim uljem s bijelim lukom. Kriške tosta tostirajte, tanko ih premažite ajvarom i stavite nekoliko komada čipsa od patlidžana.

Zapečeni patlidžan

Sastojci:

400 g patlidžana

200 g zrelog paradajza

2 čehna bijelog luka

100 g krušnih mrvica

1 dl maslinovog ulja

50 g naribanog parmezana

100 g mozzarelle

Priprema:

Patlidžan izrežite na kriške, kratko ih ispržite na ulju i dodajte paradajz izrezan na kockice. Pospite patlidžane i paradajz naribanim sirom, krušnim mrvicama i nasjeckanim bijelim lukom. Zapecite u vreloj rerni dok gornji sloj ne zarumeni. Začinite s malo origana i majčinom dušicom, a možete dodati preko i malo vina.

Rolovani patlidžan

Sastojci:

4 kašike limunovog soka

5 kašika maslinovog ulja

so, biber

kašika nasjeckanog peršuna

2 srednja plava patlidžana

100 g feta sira

4 kašike jogurta

1 kašika krem sira

Priprema:

Pomješajte limunov sok, ulje, so i biber. Očišćeni patlidžan narežite na kriške, premažite ih marinadom, poklopite i ostavite sat vremena da odstoji. Razmrvite feta sir i pomiješajte ga s jogurtom i krem sirom. U gril tavi zagrijte ulje, pa pržite kriške patlidžana s obje strane. Nakon što se ispeku poredajte ih na papirni ubrus kako bi pokupili višak masnoće. Nakon što se ohlade premažite ih filom od sira i urolajte. Pospite sjeckanim peršunom.

Pročitajte još