Patlidžan je ukusna i zdrava namirnica koja se može pripremiti na bezbroj načina; kao prilog, umak, a nerijetko i kao grickalica. Može se kombinirati s jajima, sirom, biti zapečen ili pak punjen. Za vas smo izdvojili nekoliko zanimljivih recepata koje do sada možda niste imali priliku probati.
Patlidžan kao Parmigiana
Sastojci:
2 velika patlidžana
200 mozzarelle
300 g soka od domaćeg paradajza (passata)
maslinovo ulje
so
Priprema:
Patlidžane izrežite na kriške debljine pola centimentra, pospite solju i ostavite barem pola sata. Pleh za pečenje obložite masnim papirom i premažite maslinovim uljem. Patlidžane prebrišite kuhinjskim ubrusom i poredajte u pleh. Pecite na 200 Celzijevih stepeni oko 15 minuta. Okrenite pa premažite pastom i pospite natrganom mozzarelom, na svaku krišku stavite i listić bosiljka, pa poprskajte maslinovim uljem i vratite nazad u rernu. Pecite kratko dok se sir ne istopi. Redajte kriške jednu na drugu pa ih poslužite i na vrh dodajte još jedan listić svježeg bosiljka.
Bruschette s čipsom od patlidžana
Sastojci:
1 kg tosta
patlidžan srednje veličine
3-4 kašike ajvara
4-6 čehna bijelog luka
maslinovo ulje
balzamični ocat
so, biber
Priprema:
Bijeli luk sitno nasjeckajte i pomiješajte s maslinovim uljem. Patlidžan narežite na što tanje kriške, posolite i pobiberite. Pustite ih da malo odstoje kako bi pustili vodu, a potom ih iscijedite. Pleh za pečenje premažite maslinovim uljem, poredajte kriške patlidžana i pecite na 275 Celzijevih stepeni, dok ne postanu hrskave. Redajte ih u zdjelu a svaki red premažite balzamičnim octom i maslinovim uljem s bijelim lukom. Kriške tosta tostirajte, tanko ih premažite ajvarom i stavite nekoliko komada čipsa od patlidžana.
Zapečeni patlidžan
Sastojci:
400 g patlidžana
200 g zrelog paradajza
2 čehna bijelog luka
100 g krušnih mrvica
1 dl maslinovog ulja
50 g naribanog parmezana
100 g mozzarelle
Priprema:
Patlidžan izrežite na kriške, kratko ih ispržite na ulju i dodajte paradajz izrezan na kockice. Pospite patlidžane i paradajz naribanim sirom, krušnim mrvicama i nasjeckanim bijelim lukom. Zapecite u vreloj rerni dok gornji sloj ne zarumeni. Začinite s malo origana i majčinom dušicom, a možete dodati preko i malo vina.
Rolovani patlidžan
Sastojci:
4 kašike limunovog soka
5 kašika maslinovog ulja
so, biber
kašika nasjeckanog peršuna
2 srednja plava patlidžana
100 g feta sira
4 kašike jogurta
1 kašika krem sira
Priprema:
Pomješajte limunov sok, ulje, so i biber. Očišćeni patlidžan narežite na kriške, premažite ih marinadom, poklopite i ostavite sat vremena da odstoji. Razmrvite feta sir i pomiješajte ga s jogurtom i krem sirom. U gril tavi zagrijte ulje, pa pržite kriške patlidžana s obje strane. Nakon što se ispeku poredajte ih na papirni ubrus kako bi pokupili višak masnoće. Nakon što se ohlade premažite ih filom od sira i urolajte. Pospite sjeckanim peršunom.