Dobra hrana: Riža na drugačiji način

Piše: Redakcija

Riža je jednostavna, hranjiva i zasita žitarica od koje se pripremaju prilozi drugim jelima, ukusna glavna jela pa i zanimljivi deserti. Mi smo vas odlučili ovoga puta počastiti s receptima koje do sada možda niste probali.

Krem čorba od riže

Sastojci:

100 g riže

2 l vode

40 g putera

40 g brašna

1/2 stručak peršuna

3 kašike mlijeka

1 žumanjce

So

Priprema:

Skuhajte rižu u slanoj vodi. Iscijedite je i ispasirajte. Puter otopite na vatri, dodajte brašno, pa kad se zapjeni dodajte vodu u kojoj se kuhala riža. Ukoliko želite ovoj čorbi možete dodati i drugo povrće poput graška, kukuruza i mrkve. Kada se malo prokuhalo dodajte i ispasiranu rižu, pa pustite da se još nekoliko minuta kuha. Posolite i sklonite s vatre. Žumanjce koje ste razrijedili s malo mlijeka dodajte u čorbu i promiješajte. Čorbu možete sipati u zdjelice u kojima ćete servirati.

Pita od riže

Sastojci:

500 g kora za pitu

šoljica ulja

3 glavice luka

500 g slatkog naribanog zelja

1 manja šoljica riže

so

biber

Priprema:

Lik sitno isjeckajte, te ga propržite na ulju. Dodajte naribano zelje pa i njega ispržite. Posolite i pobiberite. Posebno skuhajte rižu u slanoj vodi i kad bude mekana, stavite je u cjediljku, prelijte mlazom hladne vode pa iscjedite. Dodajte je proprženom luku i zelju pa zajedno izmiješajte. Kore redajte u podmazanu tepsiju stavljajući jednu na drugu i prskajući uljem. Kada potrošite polovinu kora, stavite nadjev od riže, rasporedite ga po cijeloj površini, pa urolajte. Ovu pitu pecite u zagrijanoj rerni dok kore ne porumene.

Rižoto s gljivama i špinatom

Sastojci:

250 miješanih gljiva

180 g mladog špinata

2 g bosiljka

so, biber

150 g puter

1 čehno bijelog luka

1 manja glavica crvenog luka

350 g riže

Priprema

Rižu skuhajte i ostavite sa strane. Gljive nasjeckajte. Nasjeckajte luk i bijeli luk, propržite ih na malo putera. Dodajte gljive i začinite. Dodajte rižu. Operite špinat, dodajte ostatak putera i na kraju umiješajte listiće špinata i pospite bosiljkom.

Sushi roll

Sastojci:

200 g riže za sushi

4 lista nori alga

60 g avokada

60 g krastavca

30 g lososa

Priprema:

Skuhajte rižu tako da bude malo ljepljiva, prelijte je japanskim dresingom i ohladite. Nakon što ste pripremili rižu počnite s rolanjem sushija. Potreban je mat za rolanje na koji ćete staviti algu, na algu rižu, a na rižu losos. Nakon toga okrenite rižu s algom i po sredini napunite avokadom i krastavcima. Sve to zajedno na kraju zarolajte i izrežite na komade te servirajte.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti