Riža je jednostavna, hranjiva i zasita žitarica od koje se pripremaju prilozi drugim jelima, ukusna glavna jela pa i zanimljivi deserti. Mi smo vas odlučili ovoga puta počastiti s receptima koje do sada možda niste probali.
Krem čorba od riže
Sastojci:
100 g riže
2 l vode
40 g putera
40 g brašna
1/2 stručak peršuna
3 kašike mlijeka
1 žumanjce
So
Priprema:
Skuhajte rižu u slanoj vodi. Iscijedite je i ispasirajte. Puter otopite na vatri, dodajte brašno, pa kad se zapjeni dodajte vodu u kojoj se kuhala riža. Ukoliko želite ovoj čorbi možete dodati i drugo povrće poput graška, kukuruza i mrkve. Kada se malo prokuhalo dodajte i ispasiranu rižu, pa pustite da se još nekoliko minuta kuha. Posolite i sklonite s vatre. Žumanjce koje ste razrijedili s malo mlijeka dodajte u čorbu i promiješajte. Čorbu možete sipati u zdjelice u kojima ćete servirati.
Pita od riže
Sastojci:
500 g kora za pitu
šoljica ulja
3 glavice luka
500 g slatkog naribanog zelja
1 manja šoljica riže
so
biber
Priprema:
Lik sitno isjeckajte, te ga propržite na ulju. Dodajte naribano zelje pa i njega ispržite. Posolite i pobiberite. Posebno skuhajte rižu u slanoj vodi i kad bude mekana, stavite je u cjediljku, prelijte mlazom hladne vode pa iscjedite. Dodajte je proprženom luku i zelju pa zajedno izmiješajte. Kore redajte u podmazanu tepsiju stavljajući jednu na drugu i prskajući uljem. Kada potrošite polovinu kora, stavite nadjev od riže, rasporedite ga po cijeloj površini, pa urolajte. Ovu pitu pecite u zagrijanoj rerni dok kore ne porumene.
Rižoto s gljivama i špinatom
Sastojci:
250 miješanih gljiva
180 g mladog špinata
2 g bosiljka
so, biber
150 g puter
1 čehno bijelog luka
1 manja glavica crvenog luka
350 g riže
Priprema
Rižu skuhajte i ostavite sa strane. Gljive nasjeckajte. Nasjeckajte luk i bijeli luk, propržite ih na malo putera. Dodajte gljive i začinite. Dodajte rižu. Operite špinat, dodajte ostatak putera i na kraju umiješajte listiće špinata i pospite bosiljkom.
Sushi roll
Sastojci:
200 g riže za sushi
4 lista nori alga
60 g avokada
60 g krastavca
30 g lososa
Priprema:
Skuhajte rižu tako da bude malo ljepljiva, prelijte je japanskim dresingom i ohladite. Nakon što ste pripremili rižu počnite s rolanjem sushija. Potreban je mat za rolanje na koji ćete staviti algu, na algu rižu, a na rižu losos. Nakon toga okrenite rižu s algom i po sredini napunite avokadom i krastavcima. Sve to zajedno na kraju zarolajte i izrežite na komade te servirajte.