Dobra hrana: Krompir, kralj među povrćem

Piše: Redakcija

Neizostavna namirnica usvakoj kuhinji je krompir. Može se jesti cijelu godinu i kao pečen i kao kuhan. Za vas smo pripremili nekoliko ukusnih recepata, a vi izaberite koji je vaš favorit. 

Krompir rolnice

Sastojci:

400 ml vode

1 kašičica soli

20 g putera

120 g pire krompira u prahu

150 g brašna

100 g suhog mesa

15 g svježeg peršuna

150 g gaude

2 jajeta

brašno

prezla

Priprema:

Vodu stavite da prokuha i u nju dodajte so i puter. Kada voda prokuha, sipajte pire krompir u prahu, promiješajte i za nekoliko sekundi smjesa će zgusnuti. Sklonite s vatre i pire krompir istresite u zdjelu da se ohladi. Dok se pire hladi isjeckajte suho meso i peršun, pa dodajte u pire i sve dobro izmiješajte. Smjesu podijelite na deset jednakih djelova, a svaki dio malo na dlanu istanjite, stavite štapić gaude i zatvorite sa svih strana. Urolajte smjesu i uvaljajte u brašno, pa u umućena jaja i na samom kraju u prezlu. Pržite na umjerenoj temperaturi, a potom ih stavite na papirni ubrus kako bi se upio višak masnoće. Zbog gaude poslužite dok je još toplo.

Krompir pločice sa sirom

Sastojci:

500 g krompira

ulje

1 kašičica začinske paprike

1 kašičica suhog biljnog začina

80 g krem sira

1 žumance

60 g gaude

suhi vlasac

Priprema:

Fil pripremite tako što ćete pomiješati krem sir, žumance i krupno izrendanu gaudu. Krompir ogulite i isijecite na kriške debljine oko 7-8 milimetara. Stavite u odgovarajuću zdjelu, poprskajte uljem, pospite biljnim začinom i začinskom paprikom.  Sve promiješajte, kako bi se začini sjedinili. Krompir poredajte u pleh obložen masnim papirom za pečenje i pecite na 220 Celzijusovih stepeni oko 25 minuta. Nakon što je pečen, svaki krompir okrenite na drugu stranu, a onda na njega redajte fil i pospite vlascem. Vratite u rernu i pecite na 200 Celzijusovih stepeni ali ovaj put oko 10 minuta. Najbolje bi bilo da poslužite odmah.

Krompir sa suhim mesom

Sastojci:

1 kg krompira

3 glavice crvenog luka

3 kašike ulja

350 g suhog mesa

300 g dimljenih rebara

2 kašičice slatke začinkse paprike

200 ml tople vode

suhi začin

Priprema:

Crveni luk isjeckajte na rebarca i propržite na ulju. Krompir ogulite, isijecite na kriške, posolite te dodajte u proprženi luk . Kad ste sve sjedinili, sve ponovo propržite. Tepsiju premažite s uljem i u nju stavite polovinu pripremljenog krompira, redajte suho meso pa rebra. Drugu polovinu krompira pomiješajte sa začinskom paprikom i stavite preko mesa. Prelijte toplom vodom i pecite sat na 200 Celzijusovih stepeni.

Informacija više

Krompir obiluje vitaminom C, manganom, fosforom i pantotenskom kiselinom. Također, veoma povoljno utječe na zdravlje cjelokupnog ljudskog organizma

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti