Ideja za nedjeljni ručak: Pečena piletina sa salatom od rotkvica

Piše: Azra

 

Sastojci:

– Cijelo pile

Za marinadu:

– 4 kašike grčkog jogurta
– 2 male kašike sitno nasjeckanog đumbira
– 1 i po kašika crvene paprike
– malo chillija u prahu
– sok od pola limuna

Za krompir:

– dva luka srednje veličine,
– bijeli lud
– 1 kašika đumbira
– 30 g badema, sitno sjeckanog
– 2 male kašike kumina
– 1 mala kašika korijandera
– 1 mala kašika kurkume
– ulje

Salata

– 600 g rotkvica
– 1 velika oguljena krastavica
– 1 mali crveni luk, četvrtasto narezan
– 3 jabuke, narezane na komadiće
– sok od 2 limuna

Postupak:

Sastojke za marinadu promiješajte i njom namažite cijelo pile. Zagrijte rrnu za 200 stpeni, u vatrostalnu posudu stavite pile, dodajte malo vode i ulja, pokrijte folijom i pecite.

Dok se piletina peče, napravite salatu. Narežite rotkvice i krastavicu, jabuke i luk. Sve zajedno stavite u istu posudu te na to stavite sok od limuna. Ostavite da malo odstoji, a zatim dodajte so i svježe mljeveni crni biber.

Za krompir – u veliku tavu stavite ulje te na to dodajte kumin i kurkumu. Čim se zagrije, dodajte krompir izrezan na ploške. Začinite sa soli, dodajte bijeli luk đumbir, luk i bademe. Promiješajte dobro. Stavite u posudu za pečenje i u rernu na 50 minuta.

Poslužite zajedno pile, pečeni krompir i salatu od rotkvica.

Pročitajte još