Dobra hrana: Četiri slastice od limuna

Piše: Redakcija

Pri prvim znacima zime, limun se koristi u ogromnim količinama, jer sadrži mnogo vitamina C, te je dobar kod suzbijanja prehlade. Divan je dodatak zimskim pićima i čajevima, ali od limuna nastaju i divni kolači.

Torta s pistacijama i limunom

Sastojci:

200 g putera sobne temperature

2 kašike maslinovog ulja

100 g neslanih pistacija

50 g bademovog brašna

250 g šećera

200 g brašna

1/2 kašičice soli

2,5 kašičice praška za pecivo

150 g jogurta

5 jaja

1/2 kašike ekstrakta vanilije

 

Za preliev:

200 g lemon curda

350 g mascarponea

fino ribana korica i sok jednog limuna

75 g šećera u prahu

 

Priprema:

Dva kalupa istih dimenzija obložite papirom za pečenje, a rernu uključite na 180 Celzijusovih stepeni. U posebnoj zdjeli rastopite puter na laganoj vatri, dodajte ulje i sklonite s vatre da se ohladi. Sameljite pistacije. U zdjelu stavite suhe sastojke, te napravite dubinu kako bi dodali puter, jogurt, jaja i aromu vanilije. Smjesu podjelite u dva kalupa i pecite oko 25 minuta, odnosno dok ne porumene. Kada je pečeno ostavite da se hladi u kalupima desetak minuta, a potom premjestite na rešetku. Dok se biskvit hladi, pomješajte lemon curd, pistacije i mascarpone sir. Pola soka od limuna pomješajte s 25 g šećera u prahu i mješajte na slaboj vatri, te kad se smjesa ujednači sklonite i ostavite da se hladi. Biskvite prerežite na pola da iz svakog kalupa imate po dvije kore, pa ih premažite sa sokom od limuna. Redajte biskvit u poslužavnik pa na njega dodajte smjesu sa pistacijama, zatim drugi biskvit i tako sve do kraja. Tortu ukrasite smjesom od šećera i limuna te sjeckanim pistacijama.

Lemon cupcakes

Sastojci:

4 jaja

240 g šećera

1 vanila šećer

100 ml ulja

150 ml mlijeka

250 g glatkog brašna

prstohvat soli

1 vrećica praška za pecivo

 

Za kremu:

500 ml mlijeka

1 kašika ekstrakta vanilije

100 g šećera

4 žumanjka

50 g škrobnog brašna

korica jednog limuna

 

Priprema:

Izmutite jaja pa dodajte šećer, mlijeko i ulje i sve dobro promiješajte da dobijete glatku smjesu. Istresite smjesu u kalupe pa pecite na 180 Celzijusovih stepeni oko 20 minuta. Od ukupne količine mlijeka odvojite 100 ml, a ostalo stavite u šerpu i zagrijte sve do vrenja. Pomiješajte škrob, šećer i žumanjke, a koricu limuna i ekstrakt vanilije s ostatkom mlijeka  sve dok se ne dobije jednolična smjesa. Kad mlijepo prokuha, dio istresite u smjesu od jaja i miješajte mikserom, a zarim tu smjesu prebacite u lonac s vrelim mlijekom i ponovo miješajte mikserom. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje sve doh ne dobijete glatkoću pudinga. Toplu kremu prebacite u drugu posudu i prekrijte prozirnom folijom tako da ne dodiruje površinu kreme. Kada se ohladi nanesite na capcakes i ukrasite s komadićima limuna.

Kolač s limunom

Sastojci:

Za tijesto:

210 g putera sobne temperature

190 g šećera

1 vrećica vanilin šećera

225 ml kokosova mlijeka

sok i kora 2 limuna

210 g brašna

2 kašičice praška za pecivo

125 g kukuruzne krupice

75 g kokosova brašna

 

Za glazuru:

110 g šećera u prahu

kašičica limunova soka

2 kašike kokosova mlijeka

 

Priprema:

Zagrijte rernu na 160 Celzijusovih stepeni. Dugački kalup namažite rastopljenim puterom, pa pospite oštrim brašnom. Na dno stavite papir za pečenje. U jednoj zdjeli pomješajte suhe sastojke, a u drugoj mokre. Kokosovo mlijeko istresite prije iz limenke pa dobro pomiješajte dok se ne dobije jednolična smjesa. Malo po malo dodajite mokre sastojke u suhe konstantno miješajući. Smjesu ulijte u kalup i pecite otprilike sat vremena. Pustite da se ohladi iz kalupa, izvadite i prelijte glazurom.

Tart od limuna

Sastojci:

5 jaja

150 šećera

100 ml limunova soka

150 ml slatkog vrhnja

 

Za tijesto:

120 g putera sobne temperature

75 g šećera u prahu

3 žumanjka

250 g glatkog brašna

 

Priprema:

Prvo napravite tijesto tako što ćete na podlogu staviti brašno, udubite sredinu, dodajte dva žumanjka, 2 kašike hladne vode, šećer i puter te brzo umiješajte. Napravite kuglu i umotajte prozirnom folijom i stavite u frižider na sat vremena. Puterom premažite kalup za tart, pospite ga s brašnom, razvaljajte tijesto i njime obložite kalup. Stavite u zamrzivač na dvadesetak minuta. Rernu ugrijte na 180 Celzijusovih stepeni, a tijesto prekrijte suhim starim grahom, pa pecite u rerni oko 20 minuta. Sklonite grah pa vruće tijesto premažite s razmućenim žumanjkom i vratite na nekoliko minuta u rernu. U međuvremenu dok vam se tijesto peče, pomiješajte sve sastojke za kremu, ulijte u pečenbo tijesto, vratite u rernu i pecite još 30 minuta. Kada je gotov, tart ostavite da se hladi pa onda ga isijecite.

 

Savjet više:

Znamo da je limun odličan dodatak čajevima i svi ga rado koristimo u toku zime, dok u toku ljeta pripremamo ukusnu limunadu od njega. Pored ukusnih pića limun možemo koristiti kako u slatkim tako i u slanim jelima. Ono što možda niste znali jeste da je limun dobro iscijediti u supu te na taj način suzbiti prehladu i grip. Limun sadrži mnoge tvari poput limunske kiseline, kalcija, magnezija, vitamina C, bioflavonoide i pektine koji jačaju imunitet i bore se protiv infekcija.

Pročitajte još