Kad se u pitanju praznične večera na kojima se okupljaju porodica i prijatelji najveći problem predstavlja kako pripremiti hranu. Kuhanje za više osoba je izazov, čak i za one mnogo iskusnije domaćice. Ali nemojte brinuti, za vas smo pripremili savršen menu, kako bi vaši zimski praznici ostali posebni i zapamćeni
Slani cheesecake
Sastojci:
za podlogu
80 g integralnih krekera
40 g putera
za kremu od sira
300 g sirnog namaza
50 g kiselog vrhnja
50 g slatkog vrhnja
so
biber
bosiljak
tamjan
kajenski biber
1 kašika maslinovog ulja
korica limuna
Priprema:
Pripremite kalup promjera 16-18cm. Sameljite krekere, dodajte u njih omekšani puter i dobro izmješajte s krekerima. Smjesu dobro utisnite u kalup i stavite u frižider. U veću zdjelu stavite sirni namaz, suhe začine, sitno isjeckani bosiljak, tamjan i koricu limuna pa dobro izmiješajte. Dodajte kašiku maslinovog ulja. Slatko vrhnje miksajte u šlag i dodajte kiselo vrhnje, sve izmješajte, pa istresite u smjesu sa sirnim namazom. Dobro promješajte i dodajte preko krekera pa ostavite u frižideru da se ohladi. Preko rasporedite paradajz i listove bosiljka. Pokapajte s malo maslinovog ulja i poslužite.
Punjeno pile
Sastojci:
1,5 kg pile
300 g svježe kobasice
1 veća glavica crvenog luka
3-4 čehna bijelog luka
manja konzerva crnog graha
2 kašike sušenog paradajza
veza mladog luka
200 ml bijelog vina
majčina dušica
peršun
suhi začin
začinska paprika
biber
Priprema:
Na ulju ispržite isijeckani crveni luk i svježu kobasicu. Kada se isprži dodajte bijeli luk, grah, paradajz, mladi luk, majčinu dušicu, peršun i suhe začine. Pile operite i napunite pripremljenim punjenjem pa zatvorite čačkalicom, a batke vežite koncem da se ne bi razdvojili prilikom pečenja. Pile istrljajte suhim začinima i s malo ulja, prebacite ga u pleh za pečenje, prelijte čašom vina i pokrijte folijom te pecite jedan sat. Nakon sat skinite foliju, dodajte ostatak fila i pecite 30 minuta.
Milka torta
Sastojci:
4 kore
700 ml mlijeka
300 g šećera
1 vanila šećera
16 žumanaca
80 g pudinga od vanile
20 g gustina
250 g putera
100 g šećera u prahu
100 g plazme
100 g crne Milka čokolade sa lješnjacima
100 g bijele Milka čokolade
100 g crne čokolade
100 g krupno mljevenih lješnjaka
Priprema:
Fil ćete napraviti od mlijeka 500 ml mlijeka, 300 g šećera i vanila šećera pa sve stavite na vatru dok mlijeko ne provri. Posebno izmiješajte 200 ml mlijeka, žumanca, puding i gustin, pa dodajte u mlijeko i dobro izmiješajte. Ostavite da se ohladi, a potom u ohlađenu smjesu dodajte izmiksani puter i šećer u prahu i ponovo sve izmiksajte. Fil podijelite na dva dijela, pa u prvi dodajte 100 g izlomljene plazme i po 100 g bijele i crne Milka čokolade. U drugi dio dodajte 100 g istopljene crne čokolade i 100 g krupno mljevenih lješnjaka. Stavite kore u kalup promjera 26 cm, prefilujte trećinom prvog fila, a onda preko njega stavite i trećinu drugog fila. Ponavljajte postupak sve dok vam ne nestane sastojaka te da tortu završite s korom. Možete ukrasiti po želji.