Dobra hrana: Praznici vole delicije

Piše: Redakcija

Kad se u pitanju praznične večera na kojima se okupljaju porodica i prijatelji najveći problem predstavlja kako pripremiti hranu. Kuhanje za više osoba je izazov, čak i za one mnogo iskusnije domaćice. Ali nemojte brinuti, za vas smo pripremili savršen menu, kako bi vaši zimski praznici ostali posebni i zapamćeni

Slani cheesecake

Sastojci:

za podlogu

80 g integralnih krekera

40 g putera

 

za kremu od sira

300 g sirnog namaza

50 g kiselog vrhnja

50 g slatkog vrhnja

so

biber

bosiljak

tamjan

kajenski biber

1 kašika maslinovog ulja

korica limuna

 

Priprema:

Pripremite kalup promjera 16-18cm. Sameljite krekere, dodajte u njih omekšani puter i dobro izmješajte s krekerima. Smjesu dobro utisnite u kalup i stavite u frižider. U veću zdjelu stavite sirni namaz, suhe začine, sitno isjeckani bosiljak, tamjan i koricu limuna pa dobro izmiješajte. Dodajte kašiku maslinovog ulja. Slatko vrhnje miksajte u šlag i dodajte kiselo vrhnje, sve izmješajte, pa istresite u smjesu sa sirnim namazom. Dobro promješajte i dodajte preko krekera pa ostavite u frižideru da se ohladi. Preko rasporedite paradajz i listove bosiljka. Pokapajte s malo maslinovog ulja i poslužite.

 

Punjeno pile

Sastojci:

1,5 kg pile

300 g svježe kobasice

1 veća glavica crvenog luka

3-4 čehna bijelog luka

manja konzerva crnog graha

2 kašike sušenog paradajza

veza mladog luka

200 ml bijelog vina

majčina dušica

peršun

suhi začin

začinska paprika

biber

 

Priprema:

Na ulju ispržite isijeckani crveni luk i svježu kobasicu. Kada se isprži dodajte bijeli luk, grah, paradajz, mladi luk, majčinu dušicu, peršun i suhe začine. Pile operite i napunite pripremljenim punjenjem pa zatvorite čačkalicom, a batke vežite koncem da se ne bi razdvojili prilikom pečenja. Pile istrljajte suhim začinima i s malo ulja, prebacite ga u pleh za pečenje, prelijte čašom vina i pokrijte folijom te pecite jedan sat. Nakon sat skinite foliju, dodajte ostatak fila i pecite 30 minuta.

 

Milka torta

Sastojci:

4 kore

700 ml mlijeka

300 g šećera

1 vanila šećera

16 žumanaca

80 g pudinga od vanile

20 g gustina

250 g putera

100 g šećera u prahu

100 g plazme

100 g crne Milka čokolade sa lješnjacima

100 g bijele Milka čokolade

100 g crne čokolade

100 g krupno mljevenih lješnjaka

 

Priprema:

Fil ćete napraviti od mlijeka 500 ml mlijeka, 300 g šećera i vanila šećera pa sve stavite na vatru dok mlijeko ne provri. Posebno izmiješajte 200 ml mlijeka, žumanca, puding i gustin, pa dodajte u mlijeko i dobro izmiješajte. Ostavite da se ohladi, a potom u ohlađenu smjesu dodajte izmiksani puter i šećer u prahu i ponovo sve izmiksajte. Fil podijelite na dva dijela, pa u prvi dodajte 100 g izlomljene plazme i po 100 g bijele i crne Milka čokolade. U drugi dio dodajte 100 g istopljene crne čokolade i 100 g krupno mljevenih lješnjaka. Stavite kore u kalup promjera 26 cm, prefilujte trećinom prvog fila, a onda preko njega stavite i trećinu drugog fila. Ponavljajte postupak sve dok vam ne nestane sastojaka te da tortu završite s korom. Možete ukrasiti po želji.

Pročitajte još