Biskvit
Sastojci:
6 manjih jaja,
100gr šećera,
25gr kakaa,
2 kašike gustina ,
180gr čokolade ( iznad 50% kakaa ),
2 kašike vruće vode
Priprema:
Zagrijte rernu na 180C. Lim od rerne prekrijte papirom za pečenje. Odvojite žumanjke i bjelanjke. Čokoladu otopite na pari. Bjelanjke istucite u snijeg. Miksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu gusti i blijedi. Prosijte kakao i gustin, pa dodajte otopljenu čokoladu i miksajte dok se ne sjedini. Dodajte 2 kašike vruće vode. I na kraju snijeg od bjelanjaka nježno umiješajte špatulom dok smjesa ne postane jednolična. Razmažite smjesu preko papira za pečenje. Pecite 13 minuta. Pripremite vlažnu krpu dok se biskvit peče. Kada biskvit izvadite iz rerne posipajte ga kakaom pa prebacite na vlažnu krpu, na krpu stavite onu stranu na kojoj je papir za pečenje, pa zarolajte i omotajte krpom. Ostavite da se ohladi.
Krema
Sastojci:
250gr mascarponea,
250gr nutelle,
150gr prženih grublje mljevenih lješnjaka
Priprema:
Izmiksajte sastojke. Kada se biskvit ohladio, odmotajte ga, premažite kremom i opet zarolajte. Dok ga rolate odvojite papir za pečenje. Stavite roladu u frižider dok pripremate glazuru.
Glazura
Sastojci:
200gr tamne čokolade,
25gr maslaca,
50gr prženih lješnika, grubo mljevenih
Priprema:
Na pari otopite čokoladu i maslac, dodajte lješnike. Roladu stavite na rešetku ili na papir za pečenje ( koristite ovaj na kojem se pekao biskvit ) i premažite glazurom. Vratite u frižider da se stisne. Rolat je prilično čvrst tako da ga je jednostavno odvojiti od papira ili rešetke i prebaciti na pladanj za posluživanje.