Iz Buckinghamske palače: Recept za ukusne i prelijepe božićne kolačiće

Piše: Redakcija

Kraljevski poslastičar u toku godine sprema na hiljade poslastica, pita, kanapea, ali u vrijeme Božića je posebno zauzet, jer tada se pripremaju posebni kolačići za tu priliku. Vjerovatno već svi znate za  ukusne kolačiće s đumbirom, koji su osim što su nevjerovatno ukusni isto tako i dekorativni. Ovoga puta glavni poslastičar iz Buckinghamske palače je otkrio kako priprema ove divne biskvite.

– Uvijek je najbolje da ostavite tijesto da “odmori”, tako da bi bilo najbolje da ga pripremite večer prije – otkriva glavni poslastičar kraljevske porodice.

 – Također možete razviti tijesto i isijeći oblike koje želite, a zatim ih tako ostavite u frižideru jedno sat. To vam osigurava da će zadržati oblik i da se neće raspasti. Posebno ostaviti na svakom biskvitu rupicu, jer će vam kasnije zatrebati. Kada biskvite izrežete modlama u željene oblike i ispečete ih, možete ih dekorisati sa “snijegom” koji ste pripremili od bjelanca i šećera u prahu. A da kolačići budu zaista posebni, možete na njima ispisati imena, tako da svako ima svoj slatki biskvit. Kada se dekoracija potpuno osuši, onda provucite ukrasne trake kroz rupice na njima, te ih okačite na jelku kao ukrase!

Foto royal.uk

Evo recepta: Biskviti od đumbira

  • Smjesa potrebna za 10 kolačića (50mm prečnika)
  • 200 grama brašna koje se samo diže
  • 1 čajna kašičica mljevenog đumbira
  • 1 čajna kašičica mješavine začina (cimet, muskatni oraščić… u zavisnosti od vaših želja)
  • 100 grama neslanog maslaca
  • 75 grama mehkog smeđeg šećera
  • 25 grama šećera u prahu za posipanje
  • 45 grama mleka
  • snijeg od bjelanaca i šećera za dekoraciju

Priprema:

Pomješajte u činiji brašno i začine, dodajte omekšali maslac i sjedinite prstima. Dodajte mlijeko i nastavite da gnječite tijesto dok ne dobijete glatku pastu. Urolajte tijesto i ostavite da odmori najmanje dva sata (najbolje ostaviti da odleži preko noći). Zagrijte rernu na 180 stepeni. Izvaljajte tijesto na debljinu od oko 3mm (u zavisnosti koju veličinu kolačića želite, odredite koja će biti debljina tijesta), izrežite oblike i složite ih na papir za pečenje i pospite malo šećerom u prahu prije nego što ih stavite u prethodno zagrijanu rernu. Pecite ih pažljivo dok ne porumene, pazeći da vam ne izgore jer su tanki! Ostavite ih da se potpuno ohlade prije nego što krenete u dekorisanje sa “snijegom”.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti