Čokoladni mousse je elegantna poslastica francuskog porijekla, a istovremeno je vrlo jednostavna za napraviti.
Sastojci:
– 120 g tamne čokolade
– 2 jaja
– prstohvat soli
– 30 g maslaca
– 4 kašike šećera
– Pola kašike fino naribane narančine korice
Priprema:
– Na pari otopite čokoladu s maslacem. Ostavite da se malo ohladi
– Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke izmiksajte s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Na kraju izmiksajte dvije kašike šećera
– Žumanjke pjenasto izmiksajte s dvije kašike šećera i kuhajte na pari miješajući nekoliko minuta, kako biste ih termički obradili. Stavite ih u otopljenu čokoladu
– U čokoladu lagano ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka
– Raporedite u čašice za posluživanje i ostavite da se ohladi