Slani zalogaji savršeni za kućni party

Piše: Redakcija

Svaka praznična trpeza sigurno će sadržavati razne vrste mesa, koje ste vi već usavršile pripremati. Stoga smo izabrali potpuno nove recepte za vas, nekoliko slanih poslastica koje neće svi očekivati u ponudi, a bit će savršen izbor ukoliko organizirate zabavu u vašem domu.

Pašteta od tunjevine

Sastojci:

400 g kuhane tunjevine

3 kašike kapara

100 g putera

sok od pola limuna

so i biber, po želji

listovi komorača, po želji

Priprema:

Puter ostavite na sobnoj tepmeraturi najmanje 20 minuta prije korištenja, da bi omekšao. Rukama izmrvite tunjevinu i stavite je u električnu sjeckalicu. Dodajte ostale sastojke i sjeckajte dok se ne dobije ujednačena smjesa. Kada je gotovo, sve istresite u manju posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru najmanje dva sata prije korištenja. Paštetu možete servirati na pečenim kriškama ili na krekerima.

Tabbouleh salata

Sastojci:

1 čaša kus-kusa

2 čaše vode

1 crvena paprika

1 tikvica

veza peršuna

veza nane

veza bosiljka

100 ml maslinovog ulja

so

biber

limun

Priprema:

Kus-kus prelijte prokuhanom vodom i ostavite pet minuta da nabubri, a potom ga spremite u frižider da se ohladi. Sitno isjeckajte papriku, tikvicu i začinsko bilje, te pomiješajte s kus-kusom. Sve prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom, te začinite solju i biberom. Salatu možete servirati na razne načine, pustite vašoj mašti na volju.

Slane tortice sa sirom i pestom

Sastojci:

100 g integralnog dvopeka

75 g putera

Dekoracija:

350 g sira

100 g kiselog vrhnja

200 g pesto sosa

4 listića želatine

Po želji možete dodati krastavice, paradajz, crne masline…

Priprema:

Dvopek sitno sameljite i pomiješajte s puterom, pa stavite u kalupe, kako biste napravili podlogu. Listiće želatina stavite u hladnu vodu, kako bi omekšali, a zatim ih kratko prokuhajte u šerpi s malo vode. Kada je želatin gotov, istresite ga u smjesu sa sirom, kiselim vrhnjem, solju i biberom. Smjesu sa sirom podijelite na dva dijela te u jedan dio dodajte pesto. Kremu s pestom nanesite na dvopek s puterom, a potom i kremu sa sirom. Ostavite sve u frižideru da se dobro ohladi te servirajte po želji.

Punjeni pohovani šampinjoni

Sastojci:

300 g šampinjona

suhi začin, biber

50 g goveđe šunke

40 g kačkavalja sira

brašno

2 jaja

prezla

Priprema:

Šampinjonima odstranite dršku, malo ih izdubite pa ih operite i obrišite papirnim ubrusima. Začinite ih sugim začinima i pobiberite. U jednu korpicu stavite isjeckanu goveđu šunku, a u drugu kockice sira. Sastavite dvije korpice iste veličine a različitog punjenja. Pričvrstite ih čačkalicom i uvaljajte u brašno, umućena jaja i prezlu. Pržite ih u većoj količini ulja, a potom ih stavite na ubrus, da bi se upio višak masnoće. Izvadite čačkalice i servirajte po želji.

Pročitajte još