Nastupila je kasna jesen, a s njom dolaze prehlade i pad imuniteta, kao i druge zimske bolesti. Zbog toga smo odlučili podjeliti nekoliko savjeta kako da ojačate svoj imunitet na malo drugačiji i orginalniji način. Umjesto klasične priče o limunu i čajevima mi vam donosimo predivne recepte koji će vas ugrijati u ovim zimskim danima, ali i pomoći u prevenciji prehlade. Zbog svojih sastojaka ojačat će vaš organizam. Juhe koje ćemo vam ponuditi bogate su povrćem i začinima koje vjerovatno i ne koristite svakodnevno u vašoj kuhinji.
Juha od hokaido tikve i đumbira
Sastojci:
1 srednje velika hakaido tikva
1 veća glavica luka
2 glavice luka šalote
Komadić đumbira
6 dcl kokošijeg temeljca
So
Priprema:
Hokaido tikvu dobro operite, raspolovite i odstranite košpice. Ne morate je guliti, jedio ukoliko joj je oštećena kora. Sirovu tikvu narežite i stavite u lonac na malo maslinovog ulja, zatim dodajte grubo isječen luk i đumbir. Promješajte i dodajte temeljac. Kuhajte lagano na vatri dok se ne omekša, a potom usitnite štapnim mikserom. Ukoliko vam je juha pregusta dodajte malo vode ili temeljca. Sve posolite i prilikom serviranja možete posuti sjemenkama nara, bučinim sjemenkama ili pokapati malo s bučinim uljem.
Juha od celera i kurkume
Sastojci:
1,5 šaka celerovog korjena
2-3 mlada luka
2 čehna bijelog luka
Malo peršunovog lista
1 mrkva
1 kašičica kurkume
So
2 dcl mlijeka
3dcl vode
nekoliko kašika slatkog vrhnja
Priprema:
Kuhajte narezano povrće u malo vode, pa čim omekša usitnite ga štapnim mikserom. U šerpu stavite 1 kašičicu putera, dodajte brašno i mješajte dok ne dobije zlatnu boju. U brašno istresite malo vode kako bi se ukuhalo. Zatim dodajte usitnjeno povrće, mlijeko i vodu pa pustite da prokuha. Sve pospite nasjeckanim peršunom, začinite kurkumom i posolite.
Juha od cvjetače, brokule i ljutih papričica
Sastojci:
1 manja glavica cvjetače
200 g brokule
1 manja glavica luka
2 čehna bijelog luka
2 ljute papričice
5 dcl kokošijeg temeljca
100 ml mlijeka
so
Priprema:
Cvjetaču i brokulu operite i natrgajte na manje komade. Prodinstajte nasjeckani luk i bijeli luk u loncu s malo putera, pa dodajte povrće. Polijte sve temeljcem i kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Dodajte mlijeko i posolite. Povrće izblendajte i na kraju pospite nasjeckanim ljutim papričicama ili ukoliko više volite ljute dodajte ih pri kuhanju. Možete poslužiti uz pečeni hljeb