Dobra hrana: Izliječite se juhama

Piše: Redakcija

Nastupila je kasna jesen, a s njom dolaze prehlade i pad imuniteta, kao i druge zimske bolesti. Zbog toga smo odlučili podjeliti nekoliko savjeta kako da ojačate svoj imunitet na malo drugačiji i orginalniji način. Umjesto klasične priče o limunu i čajevima mi vam donosimo predivne recepte koji će vas ugrijati u ovim zimskim danima, ali i pomoći u prevenciji prehlade. Zbog svojih sastojaka ojačat će vaš organizam. Juhe koje ćemo vam ponuditi bogate su povrćem i začinima koje vjerovatno i ne koristite svakodnevno u vašoj kuhinji.

Juha od hokaido tikve i đumbira

Sastojci:

1 srednje velika hakaido tikva

1 veća glavica luka

2 glavice luka šalote

Komadić đumbira

6 dcl kokošijeg temeljca

So

Priprema:

Hokaido tikvu dobro operite, raspolovite i odstranite košpice. Ne morate je guliti, jedio ukoliko joj je oštećena kora. Sirovu tikvu narežite i stavite u lonac na malo maslinovog ulja, zatim dodajte grubo isječen luk i đumbir. Promješajte i dodajte temeljac. Kuhajte lagano na vatri dok se ne omekša, a potom usitnite štapnim mikserom. Ukoliko vam je juha pregusta dodajte malo vode ili temeljca. Sve posolite i prilikom serviranja možete posuti sjemenkama nara, bučinim sjemenkama ili pokapati malo s bučinim uljem.

Juha od celera i kurkume

Sastojci:

1,5 šaka celerovog korjena

2-3 mlada luka

2 čehna bijelog luka

Malo peršunovog lista

1 mrkva

1 kašičica kurkume

So

2 dcl mlijeka

3dcl vode

nekoliko kašika slatkog vrhnja

Priprema:

Kuhajte narezano povrće u malo vode, pa čim omekša usitnite ga štapnim mikserom. U šerpu stavite 1 kašičicu putera, dodajte brašno i mješajte dok ne dobije zlatnu boju. U brašno istresite malo vode kako bi se ukuhalo. Zatim dodajte usitnjeno povrće, mlijeko i vodu pa pustite da prokuha. Sve pospite nasjeckanim peršunom, začinite kurkumom i posolite.

Juha od cvjetače, brokule i ljutih papričica

Sastojci:

1 manja glavica cvjetače

200 g brokule

1 manja glavica luka

2 čehna bijelog luka

2 ljute papričice

5 dcl kokošijeg temeljca

100 ml mlijeka

so

Priprema:

Cvjetaču i brokulu operite i natrgajte na manje komade. Prodinstajte nasjeckani luk  i bijeli luk u loncu s malo putera, pa dodajte povrće. Polijte sve temeljcem i kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Dodajte mlijeko i posolite. Povrće izblendajte i na kraju pospite nasjeckanim ljutim papričicama ili ukoliko više volite ljute dodajte ih pri kuhanju. Možete poslužiti uz pečeni hljeb

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti