Ponekad nismo ni svjesni koje sve dobrobiti posjeduje cvekla. Često smatramo da se ona treba jesti samo ukiseljena, ali od nje se mogu praviti konkretni obroci i tu uz minimalan trud.
Ukiseljena cvekla
Sastojci:
1 kg cvekle
600 ml vode
100 ml jabučnog octa
1 kašika šećera
1 kašičica soli
Priprema:
Cveklu skuhajte, ali pazite da vam se ne prekuha. Ocat, vodu i začine stavite u lonac da se prokuhaju. Skuhanu cveklu narežite na kriške i redajte je u sterilizirane tegle, a potom prelijte vodom iz lonca. Preko noći ostavite otvorene tegle, samo ih prekrijte krpom. Ohlađenu cveklu zatvorite i čuvajte u frižideru ili na hladnom mjestu.
Čips od cvekle
Sastojci:
2-3 cvekle
2 kašike maslinovog ulja
malo soli
Priprema:
Cveklu narežite na veoma tanke kriške. Pleh za pečenje obložite papirom i redajte cveklu, potom je posolite i premažite maslinovim uljem. Pecite je u rerni na 100 Celzijusovih stepeni oko 20 minuta, sve dok cvekla ne postane hrskava.
Ruska salata
Sastojci:
4 cvekle
3 krompira
3 srednje velike mrkve
šoljica graška
1 manji luk ili mladi luk
3 srednje velika kisela krastavca
šoljica kiselog kupusa
ulje, malo octa
so, biber, kopar
Priprema:
Skuhajte povrće, a sve osim graška narežite na kockice, uključujući i kisele krastavce. U zdjelu stavite pripremljeno povrće, dodajte nasjeckani kopar i začinite. Možete servirati uz hladne nareske, pečenje, ribu, pečeni krompir ili pak na prženom hljebu.
Boršč
Sastojci:
500 g cvekle
1 veća mrkva
1 veći luk
1 celerova stabljika
3 – 4 čehna bijelog luka
peršunov list
glavica kupusa
150 ml pasiranog paradajza
so, biber
kiselo vrhnje
kopar
Priprema:
Boršč je čorba koja potiče iz Ukrajine. Da bi pripremili ovu čorbu za početak na masnoći prodinstajte luk, pa kad poprimi zlatnu boju dodajte isjeckanu mrkvu, celer i na trakice isječenu cveklu. U sve to dodajte masni temeljac i ostavite da se kuha dok povrće do pola ne omekša. Dodajte potom nasjeckano zelje i pasirani paradajz, a zatim bijeli luk i peršunov list. Sve začinite sa soli i biberom pa izmiješajte. Servirajte s kiselim vrhnjem i pospite sjeckanim koprom.
Cvekla sa sirom
Sastojci:
4 srednje cvekle
50 g mekog sira
pola kisele pavlake (70 g)
balzamiko sirće
maslinovo ulje
kim
krupna morska so
Priprema:
Cveklu skuhajte, ohladite, a potom ogulite, te isijecite je na što tanje krugove. Sir i pavlaku pomiješajte, pa redajte, jedan sloj cvekle, jedan sira, a završite s listom cvekle. Ovako pripremljena cvekla izgledat će poput kolača. Cveklu prelijte s malo maslinovog ulja, balzamiko sirćeta, pospite krupnom morskom solju i kimom. Na vrh možete staviti neko začinsko bilje.
Recept plus: Sok od cvekle
U sokovnik ili blender stavite oko 200 g cvekle, mrkvu i jabuku, pa dodajte i malo vode. Sve dobro izblendajte i pijte svjež sok. S cveklom možete kombinirati razno voće i povrće zavisno od želje i okusa koji volite.