Dobra hrana: Sva lica cvekle

Piše: Redakcija

Ponekad nismo ni svjesni koje sve dobrobiti posjeduje cvekla. Često smatramo da se ona treba jesti samo ukiseljena, ali od nje se mogu praviti konkretni obroci i tu uz minimalan trud.

Ukiseljena cvekla

Sastojci:

1 kg cvekle

600 ml vode

100 ml jabučnog octa

1 kašika šećera

1 kašičica soli

Priprema:

Cveklu skuhajte, ali pazite da vam se ne prekuha. Ocat, vodu i začine stavite u lonac da se prokuhaju. Skuhanu cveklu narežite na kriške i redajte je u sterilizirane tegle, a potom prelijte vodom iz lonca. Preko noći ostavite otvorene tegle, samo ih prekrijte krpom. Ohlađenu cveklu zatvorite i čuvajte u frižideru ili na hladnom mjestu.

Čips od cvekle

Sastojci:

2-3 cvekle

2 kašike maslinovog ulja

malo soli

Priprema:

Cveklu narežite na veoma tanke kriške. Pleh za pečenje obložite papirom i redajte cveklu, potom je posolite i premažite maslinovim uljem. Pecite je u rerni na 100 Celzijusovih stepeni oko 20 minuta, sve dok cvekla ne postane hrskava.

Ruska salata

Sastojci:

4 cvekle

3 krompira

3 srednje velike mrkve

šoljica graška

1 manji luk ili mladi luk

3 srednje velika kisela krastavca

šoljica kiselog kupusa

ulje, malo octa

so, biber, kopar

Priprema:

Skuhajte povrće, a sve osim graška narežite na kockice, uključujući i kisele krastavce. U zdjelu stavite pripremljeno povrće, dodajte nasjeckani kopar i začinite. Možete servirati uz hladne nareske, pečenje, ribu, pečeni krompir ili pak na prženom hljebu.

Boršč

Sastojci:

500 g cvekle

1 veća mrkva

1 veći luk

1 celerova stabljika

3 – 4 čehna bijelog luka

peršunov list

glavica kupusa

150 ml pasiranog paradajza

so, biber

kiselo vrhnje

kopar

Priprema:

Boršč je čorba koja potiče iz Ukrajine. Da bi pripremili ovu čorbu za početak na masnoći prodinstajte luk, pa kad poprimi zlatnu boju dodajte isjeckanu mrkvu, celer i na trakice isječenu cveklu. U sve to dodajte masni temeljac i ostavite da se kuha dok povrće do pola ne omekša. Dodajte potom nasjeckano zelje i pasirani paradajz, a zatim bijeli luk i peršunov list. Sve začinite sa soli i biberom pa izmiješajte. Servirajte s kiselim vrhnjem i pospite sjeckanim koprom.

Cvekla sa sirom

Sastojci:

4 srednje cvekle

50 g mekog sira

pola kisele pavlake (70 g)

balzamiko sirće

maslinovo ulje

kim

krupna morska so

Priprema:

Cveklu skuhajte, ohladite, a potom ogulite, te isijecite je na što tanje krugove. Sir i pavlaku pomiješajte, pa redajte, jedan sloj cvekle, jedan sira, a završite s listom cvekle. Ovako pripremljena cvekla izgledat će poput kolača. Cveklu prelijte s malo maslinovog ulja, balzamiko sirćeta, pospite krupnom morskom solju i kimom. Na vrh možete staviti neko začinsko bilje.

 

Recept plus: Sok od cvekle

U sokovnik ili blender stavite oko 200 g cvekle, mrkvu i jabuku, pa dodajte i malo vode. Sve dobro izblendajte i pijte svjež sok. S cveklom možete kombinirati razno voće i povrće zavisno od želje i okusa koji volite.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti