Ovaj ukusni i mirisni užitak postat će vaš novi omiljeni desert. Osim što je jednostavan za napraviti, posebno je sočan jer je natopljen limunom. Može se služiti uz čaj i kafu.
Sastojci:
– 225 g maslaca
– 3 šolje brašna
– kašika prašak za pecivo
– 2 mala kašike soli
– Dvije i po šoljice šećera
– 8 limunova
– 4 jajeta
– šolja mlaćenice
– šolja kompota od marelice ili breskve
– šoljica limunovog soka
Priprema:
– Rernu zagrijati na temperaturu 180˚C.
– Kalup za kuglof namastiti maslacem i posipati brašnom.
– U srednjoj zdjeli pomiješati prašak za pecivo, so i brašno.
– U većoj zdjeli vršcima prstiju pomiješati šećer i koricu limuna da se sjedine. Zatim smjesi dodati maslac i pomoću miksera miješati na velikoj brzini do lagane i pjenaste smjese, oko 4 minute. Postepeno dodavati jedno po jedno jaje uz miksanje do lagane i pjenaste smjese.
– Smanjiti brzinu miksera pa dodati mješavinu suhih sastojaka u tri navrata, a između njih dodati mlaćenicu u dva navrata.
– Tijesto uliti u pripremljeni kalup i zagladiti površinu. Peći do zlatne smeđe boje u zagrijanoj pećnici, 60-70 minuta. Izvaditi na stalak da se ohladi 10-ak minuta pa izvrnuti i ohladiti do kraja.
– Kompot (od marelice ili breskve) i limunov sok uliti u manju posudu, zagrijati do vrenja pa smanjiti jačinu vatre i kuhati uz povremeno miješanje da se zgusne, 6-8 minuta. Procijediti u zdjelicu, a krupne dijelove odbaciti, preliti preko ohlađenog kuglofa te ostaviti bar 10 minuta da se hladi.