Recept dana: Kuglof od limuna

Piše: Redakcija

Ovaj ukusni i mirisni užitak postat će vaš novi omiljeni desert. Osim što je jednostavan za napraviti, posebno je sočan jer je natopljen limunom. Može se služiti uz čaj i kafu. 

Sastojci: 

– 225 g maslaca

– 3 šolje brašna

– kašika prašak za pecivo

– 2 mala kašike soli

– Dvije i po šoljice šećera

– 8 limunova

– 4 jajeta

– šolja mlaćenice

– šolja kompota od marelice ili breskve

– šoljica limunovog soka

Slikovni rezultat za kuglof od limuna

Priprema:

– Rernu zagrijati na temperaturu 180˚C.

– Kalup za kuglof namastiti maslacem i posipati brašnom.

– U srednjoj zdjeli pomiješati prašak za pecivo, so i brašno.

– U većoj zdjeli vršcima prstiju pomiješati šećer i koricu limuna da se sjedine. Zatim smjesi dodati maslac i pomoću miksera miješati na velikoj brzini do lagane i pjenaste smjese, oko 4 minute. Postepeno dodavati jedno po jedno jaje uz miksanje do lagane i pjenaste smjese.

– Smanjiti brzinu miksera pa dodati mješavinu suhih sastojaka u tri navrata, a između njih dodati mlaćenicu u dva navrata.

– Tijesto uliti u pripremljeni kalup i zagladiti površinu. Peći do zlatne smeđe boje u zagrijanoj pećnici, 60-70 minuta. Izvaditi na stalak da se ohladi 10-ak minuta pa izvrnuti i ohladiti do kraja.

– Kompot (od marelice ili breskve) i limunov sok uliti u manju posudu, zagrijati do vrenja pa smanjiti jačinu vatre i kuhati uz povremeno miješanje da se zgusne, 6-8 minuta. Procijediti u  zdjelicu, a krupne dijelove odbaciti, preliti preko ohlađenog kuglofa te ostaviti bar 10 minuta da se hladi.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti