Dobra hrana: Plodovi mora ove jeseni na vašem stolu

Piše: Redakcija

Ne morate čekati ljeto da biste uživali u fantastičnim okusima plodova mora. Ukoliko ste pravi ljubitelji lagane mediteranske kuhinje, možete ih pronaći u ribarnicama ili pak zamrznutim paketićima u vašoj najbližoj prodavnici. 

Cvjetača s mangom i kozicama

Sastojci:

250 g kozica (mogu i škampi)

1 cvjetača (oko 800 g)

300 g graška

1 konzerva slanutka

1 čehno bijelog luka

4 kašike ulja

1 kašičica meda

pola kašičice kurkume

pola kašičice ribanog đumbira

1 čili papričica

1 kašika isitnjenog manga

2 kašike soka od limete ili limuna

so, biber

svježi peršun

Priprema:

Kozice operite i obrišite papirnim ubrusima, a zatim ih dodajte u smjesu bijelog luka, ulja, meda i kurkume, pa ostavite 15 minuta da se mariniraju. Cvjetaču isijecite na manje cvjetove i kuhajte zajedno s graškom u slanoj vodo oko deset minuta. Slanutak dobro isperite i ostavite da se osuši, a mango izgnječite viljuškom, kako bi dobili finu kremastu teksturu. Od đumbira, čili papričice, manga, soka od limete, soli, bibera i 2 kašike ulja napravite umak za povrće, te ga prelijte preko cvjetače, graška i slanutka. Kozice pecite na ulju oko 8 minuta. Na tanjit stavite mješavinu povrća a potom i kozice pa sve pospite s malo isitnjenog peršuna.

Plodovi mora sa špinatom

Sastojci:

1kg očišćenog špinata

500gr mrkve

2 glavice crvenog luka

2 čena bijelog luka

500g mešavine morskih plodova

maslinovo ulje, so, biber,

začin za kuhanje, bijelo vino

Priprema:

Skuhajte špinat, iscjedite ga i krupno isijecite. U tavi na malo maslinovog ulja propržite sitno isjeckani crveni i bijeli luk, mrkvu, pa dodajte i morske plodove i špinat. Dinstajte tako dok sastojci ne omekšaju, a potom dodajte čašu bijelog vina, so, biber i začine za kuhanje. Kuhajte tako još nekoliko minuta, a potom servirajte po želji.

Tjestenina s morskim plodovima

Sastojci:

400 g miješanih morskih plodova

400 g tagliatella (tjestenine)

5 dl vrhnja za kuhanje

40 g parmezana

3 čehna bijelog luka

1 kašika isjeckanog peršuna

4 kešike maslinovog ulja

Kora jednog limuna

Mješavina začina

So

Priprema:

Bijeli luk izgnječite viljuškom, a zatim ga kratko propržite na mslinovom ulju. Dodajte morske plodove, pa i njih kratko propržite. Dodajte vrhnje i kuhajte sve na umjerenoj temperaturi dok morski plodovi ne omekšaju. Pred kraj kuhanja dodajte parmeza, peršun, koru limuna i začine po želji. Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi i sa nekoliko kapi maslinovog ulja, a potom iscjedite i dodajte morskim plodovima.

Paella Marinera

Sastojci:

3 kašike maslinovog ulja

1 luk

1 crvena paprika

300 g riže

So, biber

½ kašičice šafrana

1 konzerva paradajz sosa

800 ml ribljeg temeljca

200 g škampa

500 g dagnji

1 svježanj svježeg peršuna

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni. U veliku tavu stavite nasjeckani luk i papriku narezanu na kockice, pa ostavite da se malo prodinsta na laganoj vatri, zatim dodajte i rižu koju ćete također prodinstati nekoliko minuta. Sve zajedno posolite, pobiberite i začinite šafranom, pa prelijte sa sosom od paradajza. Zalijte sve ribljim temeljcem i pecite u rerni oko 40 minuta. Oprane škampe i očišćene dagnje u školjki stavite na rižu, pa tako pecite 10 minuta. Ukoliko vam se neke školjke ne otvore bacite ih. Gotovo jelo pospite nasjeckanim svježim peršunom.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti