Dobra hrana : Tjestenina kao kec iz rukava

Piše: Redakcija

Tjestenina je postala toliko zastupljena u našoj kuhinji, da se za nju ne može više reći da je italijansko jelo nego domaće. Iako je često na našem meniju, po nekad nam nestane ideja kako da je pripremamo. Zbog toga smo za vas izdvojili nekoliko recepata koji će vas inspirisati za slijedeću pripremu vašeg ručka.

 

Crne špagete s kozicama

Sastojci:

1 manji luk

2 čehna bijelog luka

pola dcl maslinovog ulja

200 g pappardella (špageta)

so

biber

200 g cherry paradajza

200 g kozica

 

Priprema:

Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakovanju. Na maslinovom ulju propržite sitno nasjeckani luk. Kada postane providan, dodajte mu usitnjeni bijeli luk. Polijte ga s malo vode kako bi se u potpunosti raspao. Na luk stavite prepolovljeni cherry paradajz. Dodajte kozice i pecite oko 7 minuta. Dodajte tjesteninu, so i biber te poslužite.

 

Tjestenina s piletinom i tikvicama

SASTOJCI:

500 g pilećeg filea

2 crvene paprike

4 tikvice

2 luka

2 čehna bijelog luka

200 g tjestenine po izboru

so

2 kašike maslinova ulja

biber

½ svežeg bosiljka

malo svježeg tamjana

parmezan

 

Priprema:

Operite i očistite paprike i tikvice, a zatim paprike isijecite na trakice, a tikvice isijecite na kriške, te nasjeckajte luk. Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi prema uputama na pakovanju. U tavu stavite maslinovo ulje, pa dinstajte luk. Piletinu isijeckajte na kockice pa dodajte u tavu. Zatim kratko propržite i paprike pa dodajte tikvice. Sve fino začinite sa soli, biberom i dinstajte još deset minuta. Tjesteninu iscjedite, ali ostavite da ima malo vode. Pomješajte je s isjeckanim bosiljkom i tamjanom, pa dinstajte još malo s povrćem i piletinom. Nakon toga sve je spremno za upotrebu, a kao dekoraciju možete koristiti malo parmezana i preostalog začinskog bilja.

 

Tjestenina sa špinatom i paradajzom

SASTOJCI:

300 g tjestenine

4 kašike maslinova ulja

2 čehna bijelog luka, tanko narezana

200 g cherry paradajza

so i svježe mljeveni biber

200 g mladog špinata

naribani parmezan za posipanje

 

PRIPREMA:

Tjesteninu skuhajte da bude al dente, iscjedite je, ali ostavite pola šoljice vode od kuhanja. U veliku tavu stavite ulje pa kratko pržite na njemu bijeli luk, dodajte paradajz te posolite i pobiberite, pa sve dinstajte oko tri minute. Zatim dodajte špinat pa sve lagano dinstajte oko minutu-dvije. Skuhanu tjesteninu dodajte u tavu, te vodu od kuhanja koju ste sačuvali. Sve izmiješajte             kako bi se tjestenina povezala s povrćem. Po potrebi možete jos posoliti te posuti parmezanom.

 

Šarena tjestenina

Sastojci:

100 g kiselog vrhnja

250 g tjestenine

400 g pilećih prsa

1-2 crvene paprike

1-2 mladog luka

1 kašika isijeckanog bijelog luka

50 g skuhanog kukuruza šećerca

1-2 žlice limunova soka

malo sira ribanca

 

Priprema:

 

Tjesteninu skuhajte, nasjeckajte papriku na sitne komadiće, a luk na kolutove. Na malo maslinovog ulja propržite komadiće piletine. Kada je skoro pečeno dodajte mladi luk i papriku pa posolite i pobiberite.  U zdjelu istresite sve sastojke pa ih izmiješajte s kašikom kiselog vrhnja, bijelim lukom, kukuruzom i sirom ribancem. U sve to možete dodati malo limunovog soka i po potrebi još kiselog vrhnja.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti