Kako izgleda zdrava tjestenina

Piše: Redakcija

Istraživanja pokazuju kako osobe opsjednute zdravom hranom mogu postati žrtve opasnog poremećaja prehrane koji može dovesti do pothranjenosti, pa čak i do smrti. Riječ je o poremećaju poznatom kao ortoreksija. Restriktivna prehrana može isključiti cijelu skupinu namirnica, a zbog nutritivnih deficita to lako može dovesti do pospanosti, gubitka težine i opasnog nivoa pothranjenosti, dok osobe opsjednute kreiranjem takvih „zdravijih“ jelovnika žive u uvjerenju da su izabrali zdraviji stil života. Važno je hraniti se zdravo, ali isto tako i ne izbacivati iz jelovnika određene namirnice. Prva koja se nađe na listi za odstrijel je tjestenina, ali tjestenina ne mora nužno debljati. Važno je da izaberete pravu.

Rezultat slika za pasta

 KLASIČNA TJESTENINA

Od bijelog pšeničnog brašna smatra se „problematičnom“ zato što je siromašna hranjivim tvarima, a ipak može biti kalorijska bomba. Zamijenite „praznu“ tjesteninu integralnom koja je proizvedena od cjelovitog zrna. Tako ćete dobiti složene ugljikohidrate koji su optimalno gorivo za organizam, zato što se enregija iz njih sporije oslobađa, te smo duže sposobni izdržati dnevne napore.

 

ORGANSKA TJESTENINA

Dobija se iz namirnica ekološki uzgojenih bez pesticida i aditiva. Mnoge vrste organske tjestenine ne sadrže jaja ni druge proizvode životinjskog porijekla.

 

 TJESTENINA OD PIRA

Pir je žitarica koja je preteča današnje pšenice. Odlična je zamjena za pšeničnu – lakše je probavljiva, bogatija vlaknima i bjelančevinama te zadrži dragocijene aminokiseline.

 

BEZGLUTENSKA

Od heljde, kukuruza, prosa, riže… Obiluje visokovrijednim proteinima, mineralima i vitaminima B skupine te imaju zanimljive  i bogate okuse.

 

OD KONOPLJINOG BRAŠNA

Danas je sve popularnija ova vrsta tjestenine, od superhranjivog konopljinog brašna, a nude se raznih okusa, naprimjer, tjestenina od špinata.

 

Srodna slika

 

Gastro news

Nakon što je nedavno proslavila deset godina rada u modnoj industriji, Victoria Beckham je zajedno s poznatim brendom za pravljenje čokolade, Pierre Marcolini, lansirala bombonjeru limitirane edicije. Pierre Marcolini “Les Coeurs De Victoria Beckham” je bombonjera od 16 čokolada oblikovanih u motive srca sa čak četiri različita ukusa.Ukusna bombonjera će se od novembra prodavati po cijeni od 35 eura u svim Pierre Marcolini radnjama širom svijeta.

 

Portugal restoran

Mladi francuski par, Pierre Adrien i Alice, je nakon različitih iskustava u Francuskoj i Brazilu, odlučio da otvori u Lisabonu cool mjesto „Boutik“ gdje se može dobro jesti i istovremeno pronaći super proizvodi; odjeća, nakit, dekoracija…Nakon međunarodnog uspjeha filma i knige “EAT PRAY LOVE”, “Boutik” vam nudi “EAT CHILL RIDE” – super koncept koji će vam se sigurno svidjeti ako živite u ovom gradu ili ako ste tu turistički. Pierre Adrien i Alice nam nude svježe, domaće, organske proizvode, bez korištenja plastike.

 

Voće

Za učinkovito uklanjanje pesticida i herbicida korisna je kombinacija limuna, octa i sode bikarbone. Sastojke možete promiješati i staviti u sprej s raspršivačem pa isprati nakon desetak minuta. Ako su jabuke i citrusi premazani voskom kako bi im se produžio rok trajanja, nije dovoljno ispiranje. Koru treba oguliti.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti