Dobra hrana: Sve blagodati leblebije

Piše: Redakcija

 

Leblebija je mahunarka poput graha i leće, a jedna je od delicija u azijskoj kuhinji. Bila je poznata i u kuhinjama naših starih baka i nana,  ali je pala u zaborav. Leblebija je iznimno ljekovita, a može se pripremiti na razne načine, kao predjelo, čorbica, glavno jelo ali i prilog. Ipak najpoznatiji je namaz humus. 

Curry leblebija s kus – kusom

Sastojci:

250 g kuhane leblebije

pola karfiola ili jedan manji karfiol

1 luk

2 čehna bijelog luka

pola paprike

pola šoljice isjeckanog paradajza iz konzerve

1 zdjelica špinata

1/2 kašike svježe naribanog đumbira

1/2 kašičice curryja

malo kajenskog bibera

so

1/2 kašike kokosovog ulja

2 dl kokosovog mlijeka

1 šoljica kus kusa

Priprema:

Cvjetove karfiola prokuhajte lagano u vreloj vodi, ali vodite računa da ne budu skuhani do kraja. U dublju tavu stavite kokosovo ulje i dinstajte luk, zatim dodajte paradajz, papriku i bijeli luk i sve lagano dinstajte dok se ne omekša. U tavu kasnije dodajte i skuhanu leblebiju i karfiol pa sve promiješajte, zatim dodajte so, đumbir, curry, kajanski biber i kokosovo mlijeko. Sve lagano promiješajte i ostavite još nekoliko minuta na laganoj vatri. Za kraj dodajte oprani svježi špinat,  promiješajte i poslužite uz kus kus.

 

 Čokoladni fudge od leblebije, lješnjaka i brusnica

Sastojci:

200 g leblebije, skuhane i očišćene od ljuske

200 g paste od hurmi

50 g kokos kreme

60 g tamne čokolade

50 g suhih brusnica

100 g pečenih lješnjaka, 50 g samljevenih, 50 g cijelih

Priprema:

Istopite kokos kremu i čokoladu na laganoj vatri uz konstantno miješanje, te stavite sa strane da se malo ohladi. Očišćenu leblebiju i pastu od hurmi stavite u blender i izmiksajte sve dok se sastojci ne sjedine. Smjesu istresite u zdjelu pa dodajte istopljenu čokoladu i kokos kremu, zatim samljevene lješnjake i brusnicu. Sve dobro promiješajte, a potom smjesu stavljajte u silikonske kalupe za muffine. Napunite ih do jedne polovine, a zatim utisnite po tri ili četiri pečena lješnjaka. Kalupe stavite u frižider na nekoliko sati dok se ne stisne, nakon toga je spremno za korištenje.

 

 Namaz od leblebije- humus

Sastojci:

25 dkg leblebije

7 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Dvije grančice peršunovog lista

2-3 čehna bijelog luka

4 kašike limunovog soka

Crni ili bijeli mljeveni biber

Pola kašičice soli

Priprema:

Leblebiju ostavite osam sati da odstoji u hladnoj vodi, a nakon toga je oko 80 minuta kuhajte s pola kašičice soli na srednje jakoj vatri. Kada je kuhan ostavite je da se ohladi, a potom stavite u zdjelu koja vam je pogodna za miksanje. Hummus možete miješati štapnim mikserom i tako se dobiva najkompaktnija smjesa, ali može se koristiti i obični mikser. U zdjelu s leblebijom dodajte peršun, so, biber, nasjeckani bijeli luk, maslinovo ulje i limunov sok, pa sve dobro izmiksajte. Za dekoraciju možete koristiti malo crvene paprike i nekoliko maslina.

 Falafel

Sastojci:

300 g leblebije

10 g bijelog luka

6 g peršuna

Chili paprika 1 kom

Oštro brašno

Ulje, korijander, kim, so, biber

Priprema:

Slanutak usitnite tako da ostane poput malih mrvica, u koji ćete dodati svježi peršun, bijeli luk, pola kašičice kima i za kraj jednu chili papričicu iz koje ste predhodno uklonili sjemenke. U to sve dodajte dvije velike kašike brašna i prelijte s kašikom ulja, pa dodajte još i so i biber. Smjesu izmiješajte rukama i napravite okruglice. U šerpu dodajte ulje i zagrijavajte na oko 170 stepeni, pa pržite okruglice od slanutka dok ne dobiju zlatnu boju, potom ih izvadite na papirni ubrus da upije višak masnoće. Uz falafel najbolje vam je poslužiti umak od bijelog luka i limuna koji će poboljšati ukus falafela.

Pet razloga zašto je leblebija ljekovita

– Leblebija je važan izvor bjelančevina, one povećavaju apsorpciju željeza i kalcija. Uz to je izvrstan izvor mangana i minerala, koji učestvuje u procesu dobivanja energije iz proteina i ugljikohidrata. Učestvuje i u sintezi masnih kiselina potrebnih za održavanje zdravog živčanog sistema, koji su važni i u proizvodnji holesterola za stvaranje hormona.

– Leblebija održava čvrstoću i zdravlje kostiju, kao i normalni nivo krvnog pritiska te potiče optimalni rad štitne žlijezde.

– Zbog toga što bogat vitaminima grupe B, mineralima kao što su željezo cink i magnezij, odličan je za očuvanje zdravlja srca i krvožilnog sistema, kao i što jača imunitet.

– Uz to, cink u selenu sprječava česte prehlade i infekcije, dok selen utječe na štetno djelovanje slobodnih radikala na organizam.

– Leblebija je vrlo hranjiva, tako u 100 grama ima oko 364 kalorija – a uz to je i diuretik te oslobađa tijelo od suvšinih otrova.  

Pročitajte još