Dolaskom jeseni stigla je i omiljena poslastica mnogih – kesten. Blago je slatkastog ukusa i ima široku primjenu u kulinarstvu. Sadrži manje masti od ostalih orašastih plodova, visok procenat skroba i vitamin C. U prodavnicama zdrave hrane može se naći i kestenovo brašno koje se koristi za pravljenje hljeba i peciva
Kremasta čorba od kestena
Sastojci:
500 g pirea od kestena
400 g krompira
100 ml vrhnja za kuhanje
2 glavice luka
kašikica muškatnog oraščića
so
biber
500 ml povrtnog temeljca
suho meso
kockice hljeba za posluživanje
Priprema:
Krompir narežite na kockice i skuhajte. Suho meso narežite i propržite, dodajte crveni i bijeli luk a zatim ulijte temeljac. U čorbu dodajte pire od kestena li krompir, pa sve ispasirajte štapnim mikserom, dodajte vode ukoliko je pregusto. Dodajte muškantni oraščić i pustite da čorba zavrije, a potom smanjite temperaturu i kuhajte još deset minuta. Umješajte malo vrhnja za kuhanje te dodajte začine so i biber. Servirajte toplo uz kockice pečenog hljeba.
Sveža salata od piletine i kestena
Sastojci:
2 šolje očišćenog kestena,
obarena piletina iseckana na komadiće,
2 stabljike sitno iseckanog celera,
jedna pečena crvena paprika iz tegle (također isjeckana),
2 supene kašike majoneze,
so i biber
Priprema:
Kesten prvo ogulite a potom ga kuhajte u pilećoj supi oko devet minuta sve dok jezgro ne postane hrskavo. Procjedite ga i ostavite da se hladi, a kasnije ga sitno isjeckajte. U zdjeli izmješajte sve sastojke, dodajte malo majoneze kako bi smjesa postala što kašastija. Držite je u frižideru najmanje dva sata, a po vrhu možete dodati cijeli kesten kao dekoraciju. Salatu možete jesti samu ili da je ubacite u sendvič.